Kosovo vam želi Dobar dan!

Beograd, 12.septembar 2014. – Festival “Miredita, dobar dan!“ u Beogradu od 18. do 21. septembra predstavlja beogradskoj javnosti kulturnu scenu Kosova. Želimo da ovi susreti postanu tradicija i da svake godine kroz različite umetničke forme doprinesu uspostavljanju trajnog mira i normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Kao inspiracija za osnivanje i realizaciju festivala poslužio je Bekim Fehmiu, albanski, kosovski, beogradski, jugoslovenski i svetski glumac – simbol zajedničke prošlosti sa svim njenim izazovima, dostignućima i nerazumevanjima.

Posetioci Festivala imaće prilike da se upoznaju sa kosovskom kulturnom scenom – pozorištem, filmom, muzikom, likovnim stvaralaštvom. Pored toga, predviđene su i javne debate na kojima će se kritički preispitivati odnosi Beograda i Prištine, sa stanovišta nasleđa prošlosti, ali i prespektiva saradnje u oblasti ekonomije, trgovine, obrazovanja, sporta, civilnog sektora i svih delova društva.

Festival će, u Beogradskoj filharmoniji, svečano otvoriti Rona Nishliu, jazz pevačica iz Prištine, koju evropska publika pamti po odličnom nastupu i plasmanu na Eurosongu 2012. godine u Bakuu. Prištinsku filmsku scenu predstaviće pobednica Sundance i Sarajevo film festivala Blerta Zeqiri, uz prezentaciju studentskog festivala SKENA UP koji dovode mlade kosovske autore u Beograd. Beogradskoj publici će se predstaviti već proslavljeni pozorišni režiser Bekim Lumi sa predstavom “The Dealers”, kao i mlada nada prištinskog pozorišta Kalterim Balaj. Beogradska publika će moći da uživa i u kosovskoj poeziji, literaturi i drugim vidovima umetničkog stvaralaštva.

Festival će se održati od 18. do 21. septembra na različitim lokacijama u gradu (Centar za kulturnu dekontaminaciju, KC Grad, KC Parobrod itd), a ulaz na sve događaje biće besplatan.

Festival organizuju: Građanske inicijative, Centar za praktičnu politiku i Integra iz Prištine, uz podršku forumZFD za Zapadni Balkan i Fonda za otvoreno društvo iz Prištine.