Kragujevac: Izađimo iz medijskog mraka

Kragujevac, 28. novembar 2019. godine 

Predstavnici novinara, nezadovoljni medijskom situacijom, predali su danas zahteve gradonačelniku Kragujevca Radomiru Nikoliću upozoravajući da najveću štetu trpe građani koji ostaju bez objektivnih, istinitih i pravovremenih informacija.

Na protestnom skupu „Izađimo iz mraka“, održanom danas ispred zgrade Skupštine grada rečeno je da  Kragujevac poslednjih godina postaje „grobnica ove profesije“. 

Novinari, aktivisti i građani okupili su se u ispred gradske kuće želeći da još jednom skrenu pažnju na, kako je istaknuto, „smišljenu političku taktiku za stvaranje informativnog mraka, metodom osiromašenja i oslabljivanja medija.

„Kragujevac, koji još iz 19 veka slovi za „kolevku srpskog novinarstva“, poslednjih godina postaje grobnica ove profesije. Neki mediji su ugušeni, drugi su na ivici opstanka, a novinari su prinuđeni da traže druge poslove koji će im omogućiti egzistencijalno preživljavanje“, rekla je novinarka Bogdana Đusić obraćajući se prisutnima.

Novinari zahtevaju od gradonačelnika  da odmah, a najkasnije mesec dana od usvajanja budžeta, raspiše Konkurs za projektno sufinansiranje medijskih sadržaja za 2020. godinu. Gradska vlast, inače, već pet godina krši Zakon o javnom informisanju Republike Srbije koji nalaže da se medijski sadržaji, a time i mediji, iz lokalnog budžeta sufinansiraju svake godine preko Konkursa.

Drugi zahtev  odnosi se na informaciju o trošenju bilansiranog budžeta za medije u 2019, posebno gde je, kome i po kojim odlukama preusmeren  planirani novac za konkursno sufinansiranje sadržaja koji su od javnog značaja za građane Kragujevca, pošto do medija, izuzev Radio-televizije Kragujevac, ovaj novac nije stigao, kao i da ove informacije od sada pa ubuduće budu transparentne i svima dostupne.

I na kraju, kragujevački novinari insistiraju da gradonačelnik kao i ostali  gradski funkcioneri tima budu dostupni svim medijima, bez diskriminacije, i da odgovaraju na pitanja koja su od javnog značaja, a odnose se na poslove iz njihove nadležnosti. Ovaj zahtev podrazumeva i otvaranje sednica gradskog veća za medije, komunikaciju gradonačelnika sa medijima, redovne konferencije za štampu čelnih ljudi grada, gradskog veća i gradske skupštine i rukovodstava javnih preduzeća i javnih ustanova.

Tročlana delegacija protesta u kojoj su bili novinarke Gordana Božić i Jovanka Marović, i Vukašin Obradović, predstavnik Građanskih inicijativa, nakon što je gradonačelnik Radomir nikolić odbio da ih primi, predala je zahteve njegovom šefu kabineta.

Građanske inicijative su pružile podršku kragujevačkim novinarima u organizovanju ove akcije.