Lansiramo online platformu Građansko vaspitanje

Beograd, 20. septembar 2019. godine – Sa zadovoljstvom objavljujemo lansiranje najavljene on-line platforme Građansko vaspitanje, koja je deo Resurs Centra Građanskih inicijativa!

Stranica je prvenstveno namenjena nastavnicima i nastavnicama građanskog vaspitanja, ali smo sigurni da će biti korisna svima kojima je potrebna podrška u pronalaženju ideja za rad sa decom i mladima. Platforma Građansko vaspitanje je jedinstveno mesto koje će sadržati raznovrsne materijale namenjene izvođenju nastave Građanskog vaspitanja u osnovnoj i srednjoj školi. Verujemo da će posebno biti korisna zbog novih nastavnih programa, koji predstavljaju osnovu za šire tematsko planiranje i projektnu nastavu. Na ovaj način Građanske inicijative žele da doprinesu boljem kvalitetu znanja učenika, a posebno njihovoj proaktivnoj ulozi u procesu učenja.

Pored korisnih materijala za nastavu i drugih sličnih sadržaja, posebno bismo istakli interaktivni segment stranice pod nazivom primeri dobre prakse, u vidu foruma za tri ciklusa obrazovanja (od 1. do 4. razreda osnovne škole, od 4. do 8. razreda osnovne škole i od 1. do 4 razreda srednje škole) gde nastavnici/ce mogu da razmenjuju ideje i predloge za časove, radionice, svoja iskustva i sve ono što misle da bi moglo da bude korisno za njihove kolege i koleginice.

Takođe, ovom prilikom bismo želeli da vas podsetimo na istraživanje koje su Građanske inicijative sprovele 2018. godine o efektima nastave predmeta građansko vaspitanje, čije rezultate možete pročitati u publikaciji koja je dostupna za preuzimanje  na platformi, u delu stručna literatura (LINK).

Još jedna novina koju planiramo i koja će vrlo uskoro biti dostupna je Newsletter, koji će sadržati primere i predloge izvođenja časova za nastavne jedinice u okviru gradiva za osnovnu i srednju školu. Pored toga, u newsletter-u će se nalaziti i neki nastavni materijali, korisni linkovi, vesti i slično. Ukoliko ste zainteresovani za dobijanje newsletter-a molim vas da se prijavite slanjem mejla na adresu civin@gradjanske.org sa naznakom za osnovnu ili srednju školu.

Za još informacija, molimo vas da posetite platformu na sledećem linku (LINK).

Ova platforma predstavlja jedan od rezultata našeg dugogodišnjeg nastojanja da pružimo podršku nastavnicima i nastavnicama u njihovom radu i zalaganja za unapređenje kvaliteta nastave ovog predmeta za koji verujemo da je od velikog značaja za demokratizaciju našeg društva.

Vaše mišljenje nam je važno i zbog toga želimo da vas pozovemo da nam sve komentare, utiske i predloge u vezi sa izgledom i sadržajem platforme šaljete na civin@gradjanske.org , sa naznakom on-line platforma.