Lokalni odbor SNS u Vranju ponovo targetira novinare InfoVranjskih

Građanske inicijative najoštrije osuđuju saopštenje lokalnog odbora Srpske napredne stranke u Vranju, kojim su novinari portala “InfoVranjske” označeni kao “saučesnici terorističke organizacije”, i to samo zato što rade svoj posao – informišu javnost.

Ovo je nastavak opasne prakse targetiranja nezavisnog medija od strane lokalnog odbora vladajuće stranke, koji je novinare ovog portala u prošlosti već izlagao govoru mržnje. Poslednjim saopštenjem i označavanjem portala “saučesnikom terorističke organizacije”, odbor SNS od novinara pravi hodajuće mete, otvoreno podstrekujući na mržnju i ugrožavajući njihovu bezbednost.

Podvlačimo da su sloboda medija i bezbednost novinara u Srbiji pod ozbiljnim napadima: od finansijskih pritisaka, rastućeg trenda SLAPP tužbi, pretnji, do besprizornih uvreda u kojima prednjače predstavnici vladajuće partije. Umesto da razumeju ulogu nezavisnog novinarstva kao stuba demokratskog društva, javni zvaničnici od novinara prave “državne neprijatelje”. Otuda i učestali napadi na novinare, koji su od početka 2023. godine do danas dostigli broj od 90 napada.

Zahtevamo od javnih zvaničnika da prestanu sa targetiranjem novinara, a od nadležnih institucija da preduzmu pravne korake protiv ovakve upotrebe govora mržnje.