Maja Stojanović na prištinskoj KTV: Svakoj žrtvi moramo da damo glas

 

„Svaka žrtva je važna i svakoj žrtvi moramo da damo glas da bismo mogli da kreiramo zajedničku budućnost“, poručila je Maja Stojanović, izvršna direktorka Građanskih inicijativa, u emisiji Tempus na prištinskoj televiziji KTV.

U emisiji posvećenoj temi „Suočavanje sa prošlošću“, Stojanović je gostovala zajedno sa Janom Bankroftom, predstavnikom Inicijative za mirne promene na Zapadnom Balkanu, i Ehatom Miftarajom, izvršnim direktorom Kosovskog instituta pravde. Ona je kazala da je za nju veoma važno da građani Srbije znaju šta se na Kosovu dešavalo tokom ’90-ih.

„Ne samo ’99. kada je bilo NATO bombardovanje, već tokom celih ’90-ih. Zašto su Albanci morali da se školuju u paralelnom sistemu? Kako je došlo do diskriminacije od strane Miloševićevog sistema? Mislim da bez saznanja o ovim događajima koji su se tada desili, društvo u Srbiji ne može da se pokrene od te tačke viktimiziranja“, rekla je ona i dodala da je svaka žrtva važna i da se svakoj žrtvi mora dati glas kako bi se moglo raditi na kreiranju zajedničke budućnosti.

Ona je istakla i da kada je rad Građanskih inicijativa u Srbiji u pitanju, „nama je važno da radimo na jugu Srbije sa Albancima koji žive u Bujanovcu, Preševu, Medveđi – da njima damo glas i da se teme za budućnost ostvaruju na tome koliko mi kao građani Srbije poštujemo i razumemo prava Albanaca na jugu Srbije“.

U emisiji je podvučeno i to što su organizacije civilnog društva na Kosovu i Srbiji preduzele zajedničku inicijativu sa ciljem da unaprede okruženje u kojem deluju, kako bi ojačali lokalne glasove, posebno onih marginalizovanih grupa, a sve u cilju podrške ujednačenom razvoju. Takvo povezivanje organizacija civilnog društva sa Kosova i iz Srbije znači mnogo, posebno u kontekstu kreiranja mogućnosti za zajedničku budućnost ovog prostora.

„Čini mi se da je građanima u Srbiji važno da kada se reaguje na nešto, da oni vide da su tu i organizacije sa Kosova, a ne samo iz Srbije. Kada postoji zajedništvo u tom reagovanju, onda građani to drugačije percipiraju. Važno je da, reagujući na bilo koje dešavanje na Kosovu ili u Srbiji, da damo tu sinergiju glasova. Ključne stvari na kojima treba da radimo, jesu manjinske zajednice – srpska zajednica na Kosovu i albanska zajednica u Srbiji. Da radimo na tome da se poštuju njihova prava i da zajedno reagujemo kada dođe do nepoštovanja njihovih prava – da se vidi mogućost zajedničkog rada“, navela je Stojanović.

 

Celu emisiju pogledajte u video prilogu.