Maja Stojanović o izveštaju Fridom hausa: Srbija petu godinu zaredom ima najveći zabeležen pad parametara

Maja Stojanović, izvršna direktorka Građanskih inicijativa

 

Beograd, 20. april 2022.

 

Izveštaj Fridom hausa o stanju demokratije u zemljama u tranziciji pokazao je da Srbija ne ispunjava standarde demokratskih sistema i treću godinu za redom ostaje u grupi hibridnih režima. Vlast je zasnovana na autoritarizmu kao posledici nepotpune demokratske promene, ocenjuje se u izveštaju, a kako primećuje Maja Stojanović iz Građanskih inicijativa – Srbija petu godinu zaredom ima najveći zabeležen pad parametara, ovoga puta u oblastima civilnog društva, sloboda medija i korupcije.

Iako nedavni izbori u Srbiji nisu direktno obrađivani u ovom izveštaju, Fridom haus ukazuje na problem “vazala vladajuće partije” – političkih i civilnih organizacija koje imaju punu podršku vlasti i imaju za cilj da zbunjuju građane.

Pomenuto je da se prave fejk, ili lažne opozicione partije, lažno civilno društvo, da se u stvari pravi sistem koji stvara konfuziju u društvu. Jer vi ako imate sa više strane različite informacije, vi više ne znate ni šta tačno, ni ko su pravi akteri ni9 u opoziciji, ni u civilnom društvu, ni u medijima. Jedini rezultat takve situacije moće da bude povećanje apatije”, kaže Stojanović.

Takođe, u kontekstu rata u Ukrajini u izveštaju Fridom hausa se konstatuje da autokrate prelaze u ofanzivu i ukazuje da se ruski predsednik Vladimir Putin pozicionirao kao zaštitnik autokratskih istomišljenika u Evropi i Evroaziji.

Prema mišljenju Maje Stojanović i sama Evropska unija treba da promeni način na koji posmatra sisteme poput ovog u Srbiji.

“Čini mi se da im do sada, a i oni su to ponavljali više puta, važna bila stabilnost. I onda su gledali da onog ko je na vlasti, ukoliko naravno ne vide da postoji velika mogućnost za promenu, održavaju radi podrške toj stabilnosti. Mislim da je nama sada i ovo što se desilo u Ukrajini pokazalo da stabilnost radi stabilnosti ne postoji, da jedina održiva stabilnost jeste izgradnja institucija i jeste vladavina prava”, kaže u razgovoru za Glas Amerike Maja Stojanović.

Ona smatra da je civilno društvo u Srbiji nakon početka rata u Ukrajini tražilo od Evropske unije da se promeni pristup pridruživanju i da se više pažnje posveti primeni propisa i stanju stvari u praksi.

Zanimljivo je i to kako su vlasti u Srbiji uspevale da se nose sa izveštajima Fridom hausa i drugih međunarodnih i domaćih organizacija. Po pravilu, kritike nisu dobro prihvatane, a promene koje su izazivali ovakvi i slični izveštaji bile su uglavnom kozmetičke.

“Ono što uglavnom prihvataju kada su ovakvi izveštaji u pitanju, ali i izveštaji Evropske komisije jeste da nešto promene u pravnom okviru, da donesu neki zakon za koji počne da bude sporna implementacija. Tako da ono što država odreaguje i ono što se stvarno promeni jesu te strategije, zakoni i ono što je na papiru. Ali mi imamo sa svakom promenom zakona pogoršanje situacije u praksi”, kaže sagovornica Glasa Amerike.

 

Preuzeto sa: Glas Amerike