Maja Stojanović u Novom danu

Maja Stojanović u Novom danu

Izvršna direktorka Građanskih inicijativa, Maja Stojanović gostujući u Novom danu na N1, u razgovoru o sve većoj ekspanziji ekstremne desnice u Evropi i Srbiji, istakla je da migrantska kriza jeste jedan deo uzroka jačanja ovakvog trenda, ali da osnovni razlog tih pojava leži u evrocentrizmu. „Evropsko građanstvo se ne gradi samo na građanima Evrope, moramo da pričamo o svetskom građanstvu. Poštovanje različitosti nema granice“.

 

Stojanović je skrenula pažnju na činjenicu da evropska i svetska javnost zapravo nikada nisu ozbiljno razgovarale o poštovanju različitosti i potrebama svih ljudi koji su na marginama društva. „Ovo je posledica nepostojanja jedne takve debate“, zaključila je Stojanović.

Stojanović je ukazala na opasnost sve češćeg načina vladavine koji se zasniva na populizmu i autoritarnoj vlasti, kao i na nekim obrisima diktature. „Svaka autoritarna vlast počiva na tome da traži unutrašnje ili spoljašnje neprijatelje. Ukoliko su vlastima potrebni unutrašnji neprijatelji onda će građane okrenuti protiv onih koji su njima strani. To se danas, na žalost, veoma lako radi, sve je češći govor mržnje u medijima, i ne kreiraju ga mediji već vlast“.

O sve većoj prisutnosti desničarskih grupa u javnosti i medijima i opasnosti da, zbog nedavne odluke o smanjenju cenzusa, neki od njih uđu u Parlament, Stojanović je istakla da je potrebno da se društvo organizuje i utiče da se to spreči.

O pojavi takozvanih građanskih patrola koje su maltretirale migrante oko stare autobuske stanice u Beogradu i nereagovanju policije, Stojanović kaže da to pokazuje stanje institucija danas. „Urušavanje institucija, policije, tužilaštva i pravosuđa, traje dugo i pogoršava se iz dana u dan. Desila se Savamala, pad helikoptera, i kada vi imate te velike slučajeve, za koje svi u Srbiji znaju, ako oni nisu rešeni, onda šta mogu da očekuju grupe huligana koje sprovode svoju pravdu ulicama Beograda i Srbije. Mislim da država danas ne funckioniše i na nama je odgovornost da je nateramo da počne da fukncioniše“.

„Uspeh ekstremne desnice zavisi od toga koliko joj vlast dozvoli“, istakla je Stojanović.

Na pitanje kako građani mogu da stanu na put urušavanju institucija i zloupotrebama vlasti, Stojanović napominje: „Mislim da se građani polako dižu. Po celoj Srbiji imamo građane koji se bune protiv lošeg rada institucija, da li su to mini hidroelektrane ili parkići, ima građana koji se bune. Nažalost nema nekoga ko će da kanališe taj bunt. To bi sa jedne strane trebalo da radi opozicija, a sa druge civilno društvo i akademska zajednica, odnosno organizovani građani. Svi se bave svojim problemima, a trebalo bi svi da se povežemo i komuniciramo“, istakla je Maja Stojanović za kraj razgovora.