Maja Stojanović: Utvrditi koja je ljudska prava država suspendovala

Beograd, 29. mart 2020. godine –„Sada čekamo da država ispuni svoju obavezu i obavesti Savet Evrope da je u Srbiji proglašeno vanredno stanje i koja tačno ljudska prava planira da suspenduje u ovom periodu ”, izjavila je Stojanović u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet.

Kako je objasnila, nevladinom sektoru je važno da utvrdi da li je dijapazon suspendovanih ljudskih prava u skladu sa potrebama u vreme epidemije, ili ga je država možda proširila.

Ona je posebno ukazala na mogućnost da prava budu dodatno ograničena grupama koje su i inače ugrožene, Romima, ili ženama žrtvama nasilja, jer sada 24 sata provode sa nasilnicima.

Građanske incijative trenutno analiziraju rad i mogućnosti civilnog sektora i potrebe ciljnih grupa, da bi se utvrdilo gde je i kome potrebna najveća pomoć, rekla je Stojanović novinarki Tamari Skrozza.

Osvrćući se problem informisanja građana, ona je upozorila da ljudi, posebno na lokalnom nivou, trenutno dobijaju premalo tačnih i objektivnih informacija iz relevantnih izvora.

„Imamo informacije na društvenim mrežama, ali se to ne zasniva ni na kakvom tačnom ili pouzdanom izvoru ”, predočila je Stojanović, „već ljudi jedni drugima pokušavaju da daju informacije za koje oni misle da su relevantne ”.

Celu epizodu možete pogledati u nastavku:

Tragikomična floskula

Nikakva pobeda na izborima ne daje mandat da se krše ili izigravaju Ustav ili zakoni,smatra advokat i bivši poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić,dok je izvršna direktorka Građanskih inicijativa Maja Stojanović zabrinuta da li će država u vanrednom stanju ugroziti i ona prava koja ne bi smela da budu ugrožena.

Gepostet von Kvaka23 am Sonntag, 29. März 2020