Marija Ratković, Aleksandar Obradović i organizacije RERI dobitnici priznanja Kuće ljudskih prava

Kuća ljudskih prava i demokratije

Beograd, 10. decembar 2019. godine

Kuća ljudskih prava je treću godinu za redom, povodom obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, dodelila priznanja aktivistima i aktivistkinjama koji su tokom cele godine pokazali izuzetnu posvećenost u oblasti zaštite, poštovanja i promocije ljudskih prava.

Priznanja su dobili uzbunjivač Aleksandar Obradović, Regulatorni institut za obnovljive izvore energije i zaštitu životne sredine (RERI) zbog njihovih napora da se zaustavi izgradnja gondole na Kalemegdanu i Marija Ratković jer je doprinela podizanju svesti o prevenciji raka grlića materice.

Priznanje je umesto Aleksandra Obadovića koji je u kućnom pritvoru, primila njegova supruga Kristina, prenevši njegovu zahvalnost i ocenu da prisustvujemo, kako je naveo u poruci, brojnim primerima kršenja ljudskih prava u Srbiji.

„Ljudska prava su kamen demokratije društva, međutim to je u Srbiji samo reč”, naveo je u poruci Obradović.

U obrazloženju za dodelu priznanja navedeno je da se Obradović bori za pravo javnosti da zna kako se troši novac poreskih obveznika i kako posluje preduzeće od velikog značaja za bezbednost građana Srbije. „Kada institucije postanu taoci privatnih interesa, onda postaju najveća pretnja i najstroža kazna. To je upravo najveća prepreka zaštiti ljudskih pava. A sa time se upravo suočio Obradović”, navedeno je u obrazloženju. Priznanje je dodelila Bojana Selaković, programska direktorka Građanskih inicijativa.

Za Mariju Ratković je navedeno da se suočila sa jednom od najtežih borbi u životu bilo kog čoveka – borbom za život kada joj je dijagnostifikovan rak grlića materice, kao i da svojom borbom značajno pomogla i borbi drugih. “Njena borba rezultirala je inicijativom da se o trošku zdravstvenog osiguranja obezbedi vakcina protiv humanog papiloma virusa”, navedeno je u obrazloženju.

Ona je, primajući priznanje, ispričala da je boreći se protiv bolesti shvatila koliko je to prevelik teret za pojedinca, navodeći da je moguće sistemski se izboriti sa rakom i da ne budete usamljeni u svojoj borbi. Mariji je priznanje dodelila Sonja Tošković, izvršna direktorka Beogradskog centra za ljudska prava.

Priznanje je u ime RERI-ja primio Jovan Rajić, predsednik Upravnog odbora ove organizacije. U obrazloženju za dodeljivanje priznanja za RERI konstatovano je da je Srbija nisko kotirana na svakom spisku kada je u pitanju očuvanje životne sredine i da država kao da se trudi da bude zabeležena crvenim markerom, kada je u pitanju kvalitet vazduha, vode minihidrocentrale, seča drveća.

Od kako se pokrenula priča o izgradnji gondole na Kalemegdanu, veliki broj i građana i udruženja ustao je protiv te ideje, pre svega zbog uticaja koji bi, ukoliko bi bila izgrađena, imala na kulturno nasleđe, životnu sredinu, kao i javni interes. RERI nam je pokazao da ljudska prava i javni interes nisu apstraktni i da svaki pojedinac može biti nosilac promena. Upravo odluka Upravnog suda, kojom je obustavljena izgradnja sporne gondole pokazuje da borba za zaštitu životne sredine i javnog interesa pravnim sredstvima daje rezultate. Uprkos brojnim neistinama i optužbama sa kojima su se suočavali, istrajali su i svojim radom postali inspiracija i pokazatelj da borba ipak nije uzaludna. Priznanje je uručila Katarina Golubović, izvršna direktorka YUCOM-a.

A zato što reči nekad i nisu potrebne, pre dodele priznanja, predstavljena je i izložba „25 slika: Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima u ilustracijama Nebojše Petrovića“  koja je rezultat saradnje Tima Ujedinjenih nacija za ljudska prava i Beogradskog centra za ljudska prava. Ova izložba predstavlja vizualizaciju Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima viđenu očima autora i inspirisane pop art i stripskom estetikom.

     

Događaj je završen lansiranjem globalne kampanje Freedom Runner čiji je cilj promocija građanskog aktivizma kroz sportsko trčanje, okupljanjem što većeg broja trkača-amatera koji će svoje učešće u trkama posvetiti “Freedom Runner” herojima – pojedincima koji se bore za slobodu, pravdu i jednakost u svojim zajednicama, i koji su zbog toga izloženi sistemskoj represiji. Video kampanje možete videti ovde.

 

 

Kuća ljudskih prava i demokratije je mreža organizacija civilnog društva iz cele Evrope posvećena izgradnji demokratskog i otvorenog društva, zasnovanog na bezuslovnom poštovanju ljudskih prava i vladavini zakona. Kuću ljudskih prava Beograd čine Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Helsinški odbor za ljudska prava Beograd i Centar za prakičnu politiku.