Medijska skloništa u Preševu i Vranju domaćini mladima sa juga Srbije

Medijska skloništa u Preševu i Vranju bili su domaćini mladima sa juga Srbije uz diskusiju o ulozi medija u društvu, ali i o tome kako da mladi analiziraju i bolje razumeju različite medijske sadržaje.

U razgovoru sa novinarskim profesionalacima u Medijskom skloništu Vranje (27. juna) i Medijskom skloništu Preševo (26. juna), mladi su imali priliku da saznaju koja je uloga i pre svega odgovornost medija u istinitom informisanju građana i razvoju otvorenog i tolerantnog društva. Diskutovalo se i o tome kako prepoznati “lažne vesti” i dezinformacije, i medijskim sadržajima pristupiti analitički.

Tokom ovog susreta, mladi su razumeli i koliko su važni lokalni mediji, pošto izveštavaju o temama koje se tiču svakodnevice jedne zajednice, a posledično iniciraju i veće uključivanje građana – jer, informisan građanin je aktivan građanin. U tom smislu, razmatrane su i različite forme povezivanja mladih ljudi sa medijima: da mladi nauče da analiziraju medijske sadržaje, ali i da ih kreiraju – koristeći moć informacije i komunikacije kako bi pokrenuli pozitivne promene u svojim zajednicama.