Medijsko sklonište Niš: Bukom protiv pritisaka

Pritisci na nezavisne medije i njihova svakodnevna borba da prežive bili su tema tribine koja je održana u prostoru City SMART kluba. Ova tribina pod nazivom “Bukom protiv pritisaka” okupila je pripadnike medija koji su se našli na udaru samo zbog toga što su izveštavali sa pojedinih događaja, što je njihova dužnost da čine, kao i one koji su pod pritiskom lažnih portala. Podršku su im pružili i predstavnici nevladinog sektora. Jedna od glavnih poruka ovog događaja bila je da je svaki napad na novinare napad na svakoga od nas.

Najnovija vrsta pritisaka sa kojom se mediji suočavaju, a koja je i nov metod sadašnje vlasti, su takozvane slapp-tužbe. Ovakve tužbe predstavljaju to da je jedan medij tužen za povredu nekog prava, a očekuje se da isplati milionsku nadoknadu. Tako nešto se dogodilo JUGpress-u i portalu Info Vranjske.

Kompanija “Millenium Team d.o.o” iz Beograda tužila je osnivača Regionalne informativne agencija JUGpress NVO Centar za demokratiju i razvoj juga Srbije i glavnu i odgovornu urednicu Ljiljanu Stojanović zbog objavljivanja dva izveštaja sa press konferencija lidera Narodne stranke Vuka Jeremića koje je održao u Leskovcu i Vranjskoj Banji.

Stojanovićeva se sa pravom pita da li se to odnosi samo na pojedine medije. Naime, sa ovog događaja izveštavali su i drugi, ali su samo oni tuženi. Ova kompanija navela je da su im umanjili vrednost žiga, kao i da im je poljuljan ugled. Kao nadoknadu traže skoro 200.000 evra. Urednica JUGpress-a to vidi kao vrstu pritiska na njih, ali i na one koji se kolebaju da li da izveštavaju o opoziciji. Jasna poruka je da to ne smeju raditi. Pita se da li će biti reakcije međunarodne zajednice.

Novinari Vranjskih doživeli su i uvrede od strane pripadnika vladajuće stranke u tom gradu. O njima su oni govorili i na ličnoj osnovi pa su ih tako nazivali gnjidama, ološom, svinjogojstvom, pacovima. Čak su napali urednika koji je stvarno bolestan i govorili o njemu da je nepokretan, rekao je Mihajlo Stojković iz ovog medija. Dodaje da neko mora da radi 30 godina da bi isplatio iznos odštete koju oni zahtevaju. Takođe su pod finansijskim pritiskom jer po svakoj tužbi moraju da putuju u Beograd.

Svaki napad na novinare je napad na svakoga od nas, smatra Dragan Đorđević iz Odbora za ljudska prava Niš. On dodaje da svi mi imamo novi zadatak, a to je da ljude pokrenemo da reaguju na takve stvari, da ne budu pasivni. Milan Zirojević iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju podvukao je da se ono što se dešava u skupštini prenosi na dešavanja na lokalnom nivou.

Novi metodi zahtevaju nove načine da se mediji brane, kaže Gordana Bjeletić, glavna i odgovorna urednica Južnih vesti, uticajnog portala sa juga Srbije. Južne vesti su se suočile sa drugom vrstom problema. Napravljen je lažni portal sa njihovim imenom i logoom, koji urednicu povezuje sa jednim političarom. Na tom portalu se navodi da je taj političar Bjeletićevoj ponudio stan vredan 500.000 evra u zamenu za rušenje vlasti SNS-a.

Ipak, ona ističe da u ovom slučaju postoji velika podrška od strane javnosti. Smatra da je neophodna veća podrška kolega. Naglašava da tužbama i pritiscima vlast teži da skloni medije kako se ne bi bavili svojim poslom i bitnim temama. Kao cilj svega ovoga Bjeletićeva vidi zastrašivanje novinara. Ipak, meta nisu samo novinari jer se strah prenosi na celo društvo.

Konkretnog rešenja za ovaj problem nema. Govornici objašnjavaju da nismo uspeli da odahnemo posle 5. oktobra. Ipak, podrška javnosti i solidarnost među medijima mogu da pomognu. Zaključak je da treba raditi svoj posao koliko god da su pritisci veliki.