Medijsko sklonište Novi Pazar: Tužbama do finansijskog iznurivanja i gašenja slobodnih medija

Posle četiri godine suđenja, promene troje sudija i samo jedne presude, u korist novinara radija Sto plus Nikole Kočovića, postupak po tužbi funkcionera novopazarskih naprednjaka i zamenika gradonačelnika Igora Novovića, okončan je zastarevanjem.

Ovo je drugi postupak koji je po tužbama lokalnih moćnika vođen protiv ovog, jednog od retkih nezavisnih medija u Sandžaku, jer je ranije Viši sud u Beogradu odbio tužbu bivšeg gradonačelnika Novog Pazara Meha Mahmutovića, dok je još jedan parnični u toku, kojim Novović traži od Kočovića, urednika radija Sto plus Ishaka Slezovića i Novinske agencije Beta odštetu od 200.000 dinara.

Viši sud u Beogradu je do sada doneo dve presude kojim je odbijao tužbeni zahtev Novovića kao neosnovan, a u toku je odlučivanje po njegovoj žalbi izjavljenoj Apelacionom sudu.

Obe tužbe Novović je podneo 2017. godne smatrajući da mu je tekstom “Preminuo Novopazarac kojeg je pretukao taksista” povređen ugled, ali je proces pred Osnovnim sudom sredinom marta doneo presudu kojom je novinara Sto plus radija oslobodio optužbi.

Zastupnica Novovića je na tu presudu podnela žalbu Višem sudu, na koju je advokat Kočovića odgovorio, ali je taj sud, pre nego je mogao da ih razmatra, doneo presudu kojim je postupak obustavljen zbog zastarelosti.

Iako je došlo do zastarevanja, Kočović je kazao da je zadovoljan jer je jedina doneta presuda tokom postupka bila u njegovu korist što mu, kako je rekao, pruža određen vid satisfakcije.

“Smatram da je pravda zadovoljena, pogotovo imajući u vidu da su pojedini svedoci Novovića tokom postupka davali, najblaže moguće rečeno, sračunate izjave kako bih ja bio proglašen krivim”, izjavio je Kočović.

Nikola Kočović: četvorogodišnje sudjenje

On je dodao da su u korist Novovića svedočili članovi njegove porodice, otac i majka, a da su ga zastupali sestra i otac.

“Bila su tu još dva svedoka koji su pred sudom dali gotovo dijametralno suprotne izjave u odnosu na ono što su, u svojstvu građana, ispričali policiji o tragičnom događaju iz 2017. godine i tome ko je bio vlasnik taksi vozila i ko je angažovao taksistu, a sve sa ciljem da ja budem osuđen”, istakao je Kočović.

Glavni i odgovorni urednik Sto plus radija Ishak Slezović ocenio je da su tužbe visokog funkcionera Srpske napredne stranke u Novom Pazaru, kao i Mahmutovića, koji je visokorangirani član Sandžačke demokratske partije, “pokušaj disciplinovanja neposlušnih medija”.

“Za razliku od pre desetak godina kada su nam ‘molotvljevim koktelima’ palili predajnike, sada smo meta finansijskog iznurivanja, jer kako drugačije tumačiti ove tužbe kojim se od nas traže pozamašne sume novca”, rekao je Slezović.

Inače, Mahmutović je radio Sto plus tužio zbog teksta “Mahmutoviću isparilo pola miliona evra”, tražeći odštetu od 300.000 dinara zbog povrede ugleda i časti.

Ishak Slezović: Tužbe umesto “molotovljevih koktela”

Generalna sekretarka Nezavinskog udruženja novinara Srbije Tamara Filipović Stevanović kazala je da je trend zatrpavanja profesionalnih medija tužbama nešto što nije nepoznato medijskoj javnosti i da on traje od devedesetih godina prošlog veka.

“Dugo smo se borili protiv traženja visokih odštetnih zahteva koji za cilj imaju ekonomsko uništavanje medija, mnoge sudije su prošle obuke koje su uključivale rad na presudame Evropskog suda za ljudska prava i činilo se da smo pre dve-tri godine bili na dobrom putu, ali nas stvarnost i SLAPP tužbe od kraja prošle godine demantuju”, istakla je Filipović Stevanović.

SLAPP tužbe, dodala je ona, su usmerene na gušenje slobode govora i ograničavanje kritike javnosti ka uticajnim pojedincima, institucijama ili kompanijama.

“Ovo nije nepoznat fenomen i u mnogo razvijenijim zemljama od naše gde su medijske slobode na višem nivou, međutim ono što nas razlikuje od tih razvijenih zemalja je što je u tim zemljama sudstvo prilično nezavisno, a kod nas su i pravosudni organi, isto kao i novinari i mediji, pod velikim pritiskom. Samo retki presuđuju prateći slovo zakona”, rekla je Filipović Stevanović.

Ona je trenutnu situaciju ocenila kao zabrinjavajuću i dodala da NUNS prati i beleži sve slučajeve tužbi protiv medija i novinara, trudeći se da svima koji su se u izveštavanju pridržavali Etičkog kodeksa obezbedi pravnu podršku.