Medijsko sklonište Valjevo: Nerasvetljeno obijanje prostorija portala Kolubarske.rs

Krajem 2017.g.  tadašnja Šefica Medijskog odeljenja Misije OEBS-a u Srbiji Gordana Janković izjavila je da je “bezbednost novinara ključno pitanje za postojanje nezavisnih i profesionalnih medija, kao i za ostvarivanje prava na slobodu izražavanja“.

Janković je i dodala da “bez ovih sloboda, a samim tim i bez kvalitetnih informacija od javnog interesa, nema daljeg demokratskog razvoja društva, niti kulture civilnih vrednosti“.

 U maju 2021.g. može se, argumentovano, konstatovati da bezbednost novinara u Srbiji nikad nije bila na nižem nivou.

 O tome svedoče razni, orkestrirani napadi funkcionera i simpatizera vladajuće koalicije koji su usmereni ka medijima koji svoj rad baziraju na blagovremenom i istinitom informisanju javnosti o temama koje su od javnog interesa.

Darija Ranković: Obijanje prostorija kao poruka

Deluje da je jedini “greh” tih medija što su u svojim tekstovima, na osnovu informacija od javnog značaja, javnost obaveštavali i ukazivali da su javna sredstva, institucije i interes zloupotrebljeni u korist privatnog interesa javnih funkcionera i političkih grupacija kojima pripadaju.

 Jedan od takvih medija je i valjevski portal kolubarske.rs.

 Istraživački rad, pitanja i tekstovi Darije Ranković, urednice i novinarke ovog portala, značajno su zasmetali lokalnim moćnicima. Lokalni moćnici su upotrebili i nahuškali svoje podanike na jedan portal i na jednu novinarku. Ženu.

 I to lokalni moćnici koji su javna dobra (sredstva, finansije, institucije, interes) shvatili kao sredstva da zadovolje svoje partikularne (privatne/partijske) interese.

 Među poslednjim u nizu, eklatantnih primera zloupotreba javnih dobara u Valjevu,  je i tekst o svemu onome što se, iza kulisa, dešavalo u vezi sa realizacijom projekta “Nevidljiva deca”.

 I pre tog teksta, Darija je bila izložena najmonstruoznijim napadima, uvredama i vređanjima. Nisu se nalogodavci i izvršioci tih gnusnih ataka zadržali na tekstovima i sadržini tekstova. Ne, očigledna je namera bila da se Darija diskredituje na svim nivoima i na svaki način.

 Nalogodavci i izvršioci se nisu trudili da demantuju ono što je, na osnovu informacija dobijenih u skladu sa Zakonom, Darija napisala u svojim tekstovima.

 Ne, oni su koristili svaku priliku da pokažu širok asortiman uvreda kojim raspolažu ili su snabdeveni na nekim od stranačkih obuka.

 Novinarska udruženja su reagovala povodom gotovo svakog napada, a ime Darije Ranković nalazi se i u bazi “Napadi na novinare” koju je pokrenulo Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

 Nalogodavci i izvršioci su se toliko osilili da su u julu i avgustu 2017. pokazali svu svoju beskrupuloznost u dva “otvorena pisma” koja su bila usmerena na svaku vrsti diskreditacije i omalovažavanja Darije Ranković.

 Darija je pokrenula tužbu za povredu časti i ugleda protiv odgovornih lica.

 U februaru 2020. prvostepenom presudom Višeg suda u Beogradu je presuđeno da su tuženi, po osnovu dva tužbena zahteva, dužni da solidarno plate 160.000 dinara zbog povrede časti i ugleda novinaru i odgovornom uredniku internet novina Kolubarske.rs Dariji Ranković.

Lista nepočinstava koja su usmerena na Dariju Ranković i internet portal kolubarske.rs je dugačka.

Ono što posebno treba da zabrine je i činjenica da su neki građani i građanke Valjeva, svojim glasovima, omogućili nekim ljudima da budu u prilici da zloupotrebljavaju javna dobra (sredstva, finansije, institucije, interes) i postanu glavni junaci Darijinih tekstova.

Pored toga, treba reći i da građani i građanke Valjeva, koji su tako odlučili, imaju i deo, bar moralne,  odgovornosti za svaki od napada na Dariju Ranković i redakciju portala kolubarske.rs.

 Otkud’ svi ti paraziti
Što su nam zagustili
Nemoj
, stari moj
Krivi smo mi
Što smo ih pustili
.

 O (ne)činjenju državnih organa u vezi sa obijanjem prostorija redakcije portala kolubarske.rs. nekom drugom prilikom. Uskoro.

 Aleksandar Milijašević, glavni i odgovorni urednik portala Dijalog Net