Medijsko sklonište Vranje: Panel duskusija o gradskim parama za medije

U Vranju je u Medijskom skloništu u sredu 23. marta održana panel diskusija o podeli novca medijima iz gradskog budžeta u izbornoj kampanji na kojoj su o ovoj temi govorili Nela Dimitrijević, potpredsednica Gradskog odbora Demokratske stranke i gradska većnica za kulturu i informisanje od 2014. do 2016. godine, Jelena Stojković, novinarka Večernjih novosti, i Dragoljub Stanojević iz Pokreta slobodnih građana, zamenik gradonačelnika Vranja u periodu od 2014. do 2016. godine.

Voditeljka panela Andrea Dimić otvorila je diskusiju na četiri medijske teme, ali s posebnim akcentom na raspisivanje konkursa za sufinansiranje medijskih projekata od strane Grada Vranja u kampanji za parlamentarne i predsedničke izbore u Srbiji trećeg aprila ove godine.

Nela Dimitrijević je podsetila na vreme kada se nalazila u vlasti, kada su sredstva iz budžeta za medije prvi put bila dodeljena medijima shodno tada novom Zakonu o informisanju.

Tada nisam, nažalost, nešto značajnije učestvovala na konkursu, nisam ni videla projekte, a na konkursu je odlučivala komisija iz novinarskih udruženja. Dakle, uloga Grada je bila minorna, ali je tadašnja vlast poštovala zakon za razliku od sadašnje”, rekla je Nela Dimitrijević.

Jelena Stojković je potencirala “da se konkurs ne raspisuje za medije, već za njihove projekte, a komisija ocenjuje da li su ti projekti od javnog interesa za građane”.

Radio televizija Vranje kao javno preduzeće dobila je najviše sredstava, ali je bivša vlast imala volju da sprovede zakon, dok SNS u prvi plan stavlja televizije, a ne kvalitet projekata”, ocenila je Stojkovićeva.

 Dragoljub Stanojević je podsetio “da su 2015. godine svi učili kako treba da se sprovede konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja”.

 “To je bio prvi konkurs za projekte u medijima od javnog značaja i tada su svi mediji dobili određeni novac, ali bez insistiranja na kvalitetu projekata, na šta je ukazao tadašnji predsednik NUNS-a Vukašin Obradović, zatraživši da se poštuje slovo zakona”, naglasio je Stanojević, koji je na položaj zamenika gradonačelnika Vranja 2014. godine došao iz nevladinog sektora.

Voditeljka Andrea Dimić je podsetila “da je SNS 2017. ugasio Vranjske novine”, Jelena Stojković je iznela mišljenje “da je apsurdno deliti medije i paušalno ih ocenjivati prilikom podele para, ukazujući da je pored cenzure od strane vlasti, podjednako opasna i autocenzura”. Nela Dimitrijević je potencirala “da su 2016. sa promenom vlasti u Vranju neki mediji, kao privatizovana RTV, našli političke roditelje”, dok je Stanojević upozorio “na osnivanje medija od strane tzv. PONGO nevladinih organizacija bliskih aktuelnoj vlasti”.

 Zajednički je ocenjeno “da je dodelom 20 miliona dinara RTV i 14 TV Vranjskoj plus ispoljen politički nepotizam, da je opasnost i u skrivenom finansiranju medija vlasti od strane javnih preduzeća, te da od takvih medija građani nemaju nikakvih koristi”.

 Na kraju, povodom raspisivanja konkursa za sufinansiranje medijskih projekata u vreme izborne kampanje – “da su se mediji vlasti već plasirali na tom konkursu kao dokazani propagatori vladajućeg režima”.