Medijsko sklonište Vranje: Ugrožena bezbednost novinarki

Napadi na žene novinarke nisu novost na jugu Srbije, i oni nisu prekidani ni pod kojim političkim režimom.

Napadi na novinarke redakcije ugašenog nedeljnika„Vranjske“ ne mogu se ni pobrojati, slična je siuacija i sa portalom Info Vranjskim čija je novinarka Dejana Cvetković nekoliko puta naišla na preoštre reakcije sagovornika, a još je u svežem sećanju napad genseka SNS-a u Vranju na novinarku tada još državne RTV Vranje.

Stvar ide tako daleko da je recimo jedna NVO liderka iz Vranja, ne hajući mnogo za žensku solidarnost, ušla na svoj sajt i jedan dokument antidatirala na nekoliko godina unazad, samo da bi mogla novinarki koja joj se obratila da drži moralne pridike, i to na račun trećih ljudi.

No, slučaj koji je privukao posebnu pažnju dogodio se krajem 2019. godine, kada se novinarka „Večernjih novosti“ Jelena Stojković iz Vranja našla na meti Ivane S. iz Vranja.

Ivana S. je dopisnici Novosti uputila više od 40 telefonskih poziva, u sred noći i od takvog ponašanja nije odustajala ni kad je Stojkovićeva prijavila slučaj policiji.

Ozbiljne pretnje da će  „ubiti nju i njeno dete ispred vrtića“ usledile su nakon što su, početkom novembra 2019. godine „Večernje novosti“ objavile tekst o neprikladnim fotografijama učenice OŠ „Radoje Domanović“ u Vranju, koje su se proširile po školama.

U tekstu nije bilo navedeno nijedno ime, čak ni inicijali deteta, ali je majka prepoznala o kome se radi, pa se osetila prozvanom da se obrati novinarki uputivši joj ozbiljne pretnje.

–   I sada kada se setim te noći ni malo mi nije prijatno. Naprotiv, uvek pomislim kako svako, ali baš svako može dati sebi za pravo da izrekne onakve strašne stvari. Kada se rade ovako ozbiljne teme u redakciji se obavljaju konsultacije. Tog dana pre zatvaranja broja moje urednice su bezbroj puta proveravale svaku reč, kako ne bi smo ugrozili nečije dete, zaštitili ga eventualnog prepoznavanja i etiketiranja. Sa druge strane majka tog deteta nije pokazala takav odnos prema mom detetu – kaže novinarka Stojković.

Ona priznaje da je mislila da njoj ne može da se desi da joj neko preti, napada je i govori „znam u koji vrtić vodiš dete“, „znam gde živiš“ i slično.

– Policijska patrola ispred kuće i razgovor sa inspektorima pokazao mi je da ja na celu priču gledam naivnije nego oni. Iz ovog ugla ja sam zaista imala neprikosnovenu podršku redakcije sve dok se nije uvidelo da li postoje mogućnosti za ostvarivanje pretnji i naišla na još neverovatniju profesionalnost u policiji i Tužilaštvu – kaže Stojković.

Novinarska udruženja u Srbiji kao Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, s više od 8.000 članova, oštro je tada osudila pretnje smrću novinarki Jeleni Stojković.

U januaru 2020. godine činilo se da ova priča dobija epilog.

Zbog pretnji smrću i ugrožavanja sigurnosti novinarke “Novosti” iz Vranja, Jelene Stojković, Osnovno javno tužilaštvo u tom gradu, kaznilo je Ivanu S. novčanim iznosom od 40.000 dinara.

– Nakon saslušanja osumnjičene, koja je izrazila stvarno kajanje, doneta je javnotužilačka odluka o odlaganju kivičnog gonjenja, i naloženo da uplati ovaj iznos u humanitarne svrhe u roku od šest meseci. Za ovo delo zaprećena kazna je od šest meseci do pet godina, što znači da su se stekli uslovi za primenu načela oportuniteta – saopšteno je u januaru 2020. godine portparol Osnovnog javnog tužilaštva u Vranju, Miodrag Stojanović.

Tokom saslušanja u Tužilaštvu, Ivana je priznala sve, i saglasila se sa odlukom o odlaganju gonjenja.

– Ja sam samo htela da se sve to više završi, svaki odlazak u Tužilaštvo je vraćanje na tu nemilu situaciju. Zbog situacije u kojoj se ta žena nalazi laške mi je bilo što je eto mogla da plati tu simboličnu sumu u humanitarne svrhe umesto neke druge zakonske kazne, a onda je usledio još jedan poziv i još tri uzaludna odlaska na sud – kaže Stojković.

Ali, ovo je Srbija, i nije sve tako jednosavno kako bi moglo biti.

Stojkovićeva je morala da ponovo ide u Tužilaštvo i ponovo da izjavu, gde je dobila informaciju da je žena koja joj je pretila odbila da plati kaznu, zbog čega cela priča dobija sudski epilog koji još traje.

Ali, ni to nije kako bi moglo biti.

– Ja se sada pojavljujem u Osnovnom sudu u svojstvu svedoka. Na prvom rošištu se ta žena koja me je napadala nije pojavila, samo  predstavnik Tužilaštva i ja, nije se pojavila ni na drugom, a zatim i na trećem. Novo suđenje je zakazano za 17. jun, videćemo šta će se dešavati, ali je sve postalo besmisleno uprkos tome što se činilo da su svi reagovali blagovremeno i po zakonu – kaže Stojković.

Ovde bi na slučaj mogla biti stavljena tačk, da se ne pojavljuju i novi sumnjivi detalji.

Naime, odgovarajući na pitanje od javnog značaja, u Osnovnom sudu u Vanju kažu da o ovom i sličnim slučajevima pojma nemaju.

– Osnovni sud u Vranju ne poseduje informaciju u vezi sa bilo kakvim napadima i preduzetim merama vezano za lica čija ste imena naveli (J. Stojković, p.a.), niti poseduje podatak o tome da je slučaj dobio sudski epilog. Takođe, nemamo podatke da je iko od novinara u prethodnih nekoliko godina od suda tražilo bilo kakvu vrstu zaštite – kaže se u odgovoru Osnovnog suda.

Pa sad, sudi li se po ovom predmetu ili ne?

Kako tvrde novinarka Stojković i Tužilaštvo sudi se itekako, samo što sud o tome pojma nema!

Odgovarajući na pitanje od javnog značaja, u Osnovnom javnom tužilaštvu U Vranju objašnjavaju je 07. novembra 2019. godine u OJT u Vranju „primljena krivična prijava pod poslovnim brojem KT br. 713/19, podneta protiv Stajić Ivane iz Vranja, zbog krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti iz člana 138. st. 3. KZ, učinjenog na štetu novinara Stojković Jelene iz Vranja“.

Iz Tužilaštva kažu da je Ivana Stajić saslušana 30. decembra, u svojstvu osumnjičene, kada je i dala izjavu da prihvata obavezu uplate novčanog iznosa od 40.000,00 dinara na račun humanitarne organizacije.

Po ovom onovu, 9. januara 2020. godine zamenik javnog tužioca je doneo naredbu o odlaganju krivičnog gonjenja da osumnjičena, shodno članu 283. st. 1. tač. 2. ZKP, uplati iznos od 40.000,00 dinara u humanitarne svrhe, u roku od šest meseci u pet mesečnih rata.

Kako osumnjičena ni nakon upućenih upozorenja nije postupila po naredbi OJT u Vranju, zamenik javnog tužioca je 21. avgusta podneo optužni predlog Osnovnom sudu u Vranju, protiv okrivljene Stajić Ivane iz Vranja, zbog učinjenog krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti iz člana 138. stav 3. KZ. Osnovni sud u Vranju je po podnetom optužnom predlogu prvi prpretres zakazao za 1. decembar, na koji uredno pozvana okrivljena nije pristupila, te je postupajući sudija uputio novi poziv preko PU Vranje za dan 18. februara – kaže se u odgovoru OJT Vranje.

Očigledno, nije pomogla ni policija, pa je pretres odložen za naredni termin,  08. april, a novina je bila da je sud doneo naredbu za prinudno dovođenje.

Ono što izaziva ozbijnu zabrinutost je činjenica da ni policija nije mogla da pronađe i dovede okrivljenu, pa je novo ročište zakazano za 17. jun.

Za informacije o daljem toku postupka možete se obratiti Osnovnom sudu u Vranju, sa pozivom na K broj 199/20 – kaže se u odgovoru OJT.

Da, samo što Oosnovni sud tvrdi da se po ovom pitanju nikakav proces ne vodi pred tim sudom.

Na kraju, kakva je bezbednost novinara ako i jedan slučaj u kome postoji priznanje okrivljene ne može da se reši već više od 18 meseci?

Šta taj novinar da misli, i kako da izbegne autocenzuru neki naredni put, u sličnoj prilici?

Stojkovićeva na kraju dodaje da posle svega ostaje gorak ukus u ustima da bukvalno svako, ali svako može sebi da da za pravo da preti viče, pa i napada novinare jer eto iz nekog razloga nije zadovoljan kako se o njegovom slučaju izveštava.

U Vranju je, inače formiran tim za zaštitu i bezbednost novinara, na inicijativu Vlade Srbije, a preko Više tužiteljke Danijele Trajković.

Za sada, kažu, nije bilo slučajeva koje bi obrađivali.

Saša Stojković (Info Vranjske)