Medijsko sklonište Zaječar: Pritisci na novinara Stojanovića

MIljko Stojanović: Na meti vlasti

Miljko Stojanović sa prvim pritscima suočio se onog trenutka kada je počeo da se bavi novinarstvom 2004. godine, u redakciji „Timočke krimi revije“. I tada, kao i danas, povod za pritiske bili su istraživački tekstovi o radu lokalnih institucija.

Napadi su se nastavili i nakon što je svoju novinarsku karijeru nastavio u lokalnom portalu „Zaječar Online“. Iako su psihički pritisak, uvrede i strah od samog početka deo svakodnevnice, Miljko Stojanović ističe da su po intenzitetu napadi u periodu od 2017. do danas dobili su sasvim drugačiju, perfidniju dimenziju.

„Kao jedan od ozbiljnijih napada izdvojio bih onaj koji se odigrao 2017. godine, na dan održavanja lokalnih izbora u Zaječaru. Ispred izbornog štaba Srpske napredne stranke, dva puta u toku istog dana, bio sam izložen verbalnim napadima i zastrašivanju, rame uz rame, sa mojim koleginicama Vesnom Radojević, Sonjom Kamenkovć i Gordanom Bjeletić. Aktivisti Srpske stranke napredne stranke prišli su meni i koleginicama i zabranili su nam da snimamo izveštaj o izbornim dešavanjima u Zaječaru, o čemu postoje i video zapisi. Tog dana više puta uputio sam telefonski poziv lokalnoj policijskoj stanici i zatražio zaštitu, ali su mi službenici telefonom kazali da, kada se lica koja nas ometaju raziđu, dođem u policijsku stanicu i da to prijavim. Nisu intervenisali, iako je policijsko vozilo u jednom trenutku prošlo pored nas – nije se zaustavilo. Imajući u vidu da je takva reakcija nadležnih u meni izazvala dodatni strah i nepoverenje u policijsku stanicu nisam otišao“, kaže je Miljko Stojanović

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović 28. aprila 2018. godine posetio je Zaječar. Tom prilikom, tokom konferencije za medije, Stojanović je Stefanoviću postavio pitanje u vezi za vozila bez registarskih tablica koju su uočena u Zaječaru tokom dana kada su u gradu na Timoku 2017. održavani lokalni izbori, a koja su se neomatano kretala gradom.

Stojanović je ministra Stefanovića upoznao i sa napadom na novinare koji se odigrao na dan izbora ispred izbornog štaba SNS-a.

Ovu konferenciju obeležilo je i obraćanje gradonačelnika Zaječara Boška Ničića novinaru Stojanoviću u momentu kada se pitanjem obratio ministru Stefanoviću, a koje je za cilj imalo diskreditovanje njega kao novinara.

U mometu kada sam postavljao pitanje ministru Stefanoviću gradonačelnik Ničić upitao me je da li pitanje postavljam u svojstvu člana Demokratske stranke, LDP-a ili kao novinar. Iako ne krijem da u prošlosti jesam bio član LDP-a, u momentu kada mi je Ničić postavio to pitanje nisam bio član nijedne stranke. Kao i svaki građanin imam pravo na političko mišljenje, ali ono ostaje po strani kada obavljam svoju novinarsku dužnost. Takođe smatram da političko mišljenje ne sme biti povod niti opravdanje za fizički napad  na bilo koga“, objašnjava Stojanović

Odgovor Nebojše Stefanovića o pitanjima postavljenim na ovoj konferenciji stigao je prilikom naredne posete ministra Zaječaru 14.09.2019.

Stefanović je tom prilikom izjavio: „Ono što sam ja dobio kao informaciju je da mi nismo imali nijednu zvaničnu prijavu, Ministarstvo unutrašnjih poslova, da je neko počinio krivično delo, osim ako se kretao vozilom gradom. Dakle, nije nezakonito voziti se. Nekad su ti džipovi, Dragan Đilas se vozio BMW-om i crnim BMW-ovim džipom krstari po Srbiji i ne mislim da je to krivično delo, i ne samo on već i drugi. Mi smo imali jedan broj vozila, terenskih vozila koja su došla sa teritorije  AP KIM, inače vozila koja dolaze sa ove teritorije po Briselskom sporazumu  mi im skidamo tablice na administrativnim prelazima i dajemo im privremene tablice, dajemo im probne tablice koje su kartonske, koje stoje sa unutrašnje strane vozila najčešće.

Ministar Stefanović upitao je novinara Stojanovića da li su ti ljudi učinili nekakvo delo prema njemu, odnosno njegovoj koleginici. Nakon odgovora novinara Miljka Stojanovića da poseduje video snimak ministar Stefanović je rekao: „Molim vas da dostavite načelnici Policijske uprave video snimak, ja hoću da se to ispita do kraja!“

Prema zahtevu ministra Stefanovića načelnici Policijske uprave Zaječar 11.10.2019. godine dostavljen je materijal o napadu iz 2017., i novinari koji su bili akteri ovog događaja dali su izjavu u mesnim policijskim upravama po nalogu nadležnih organa. Do dana današnjeg ovaj događaj nije dobio svoj epilog, niti su počinoci kažnjeni.

Omalovažavanje, prozivke i napadi nastavili su se i nakon ovog nemilog događaja, a intenzivirali su se od momenta kada se Stojanović priključio radu lokalnog informativnog portala „Glas Zaječara“. Jedan od prvih događaja odigrao se 5. marta 2018. godine, tokom izveštavanja o poplavama u Zaječaru, kada je gradonačelnik Zaječara naložio Miljku Stojanoviću da se zajedno sa koleginicom iz redakcije udalji sa lica mesta, navodno iz bezbedonosnih razloga. Da je reč o nečemu sasvim drugom postalo je jasnije kada je Ničić na istom tom mestu, sa koga je prethodno udaljena ekipa portala „Glas Zaječara“ dao izjavu ekipi RTS-a. Nezavisno udruženje novinara Srbije tom prilikom podržalo je stav novinara „Glasa Zaječara“ da im je tom prilikom povređeno pravo na rad, dostojanstvo i ugled, pošto su od samog početka svog rada izloženi verbalnim uvredama koje se kreću od pežorativnih naziva „novinarčići“, preko uvreda vezanih za fizički izgled.

Pritisci i omalovažavanje nastavili su se i nakon ovog događaja, te je NUNS 25.09.2019. ponovo uputio javnu krititiku zbog kontiuiranog vređanja i omalovažvanja pojedinih novinara, čije kritičko izveštavanje očigledno smeta lokaloj vlasti.

Dana 10.12.2018. godine Miljko Stojanović podneo je krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Zaječara zbog govora mržnje.

Kada sam radio intervju sa Borkom Stefanovićem u Beogradu decembra 2018., posle protestne šetnje pod nazivom „Stop krvavim košuljama“ gradonačelnik Ničić je na svom fejsbuk profilu, sat vremena od objavljivanja mog posta napisao da smo Borko Stefanović i ja lažirali intervju, nazvao me  „zeka iz našeg sokaka“, „kvazi novinar“, a da je Borko Stefanović „dilber koji je prodao Kosovo i Metohiju“ i na kraju dodao da se Borko pazi mene, jer sam ja „zeka kome nisu skraćeni sekutići i mogu da ga ugrizem gde ne treb“  što sam razumeo kao uvredu i poziv na  linč. Nakon toga na njegovu objavu nadovezali su se njegovi prijatelji komentarima: jak mu je izvor, očigledno Glas Zaječara taboid u pokušaju. Zatim nas je Boško Ničić nazvao ljudskim bedama, a njegovi prijatelji bagrom. Radiša Nikolić je tom prilikom napisao komentar sledeće sadržine: „Ovaj nije umro od povrede – šteta“. Misleći očigled no na Borka Stefanovića, na šta je Ničić odgovorio: „Ne daj Bože da umre, šta ćemo mi bez okvavih, ne bi narod mogao da razlikuje zlo od dobra i lopine od poštenih ljudi“. Dana 9.12. Boško Ničić je objavio post sa sadržinom „Lovac hvata zeku na spavanju“. Osetio sam se lično prozvanim jer je u Zaječaru opšte pozato da je još iz školskih dana moj nadimak Miljko Zec, pošto sam se sam se prilično uspešno bavio trčanjem, što je poznato i gradonačelniku Ničić“, objašnjava Miljko Stojanović

Boško Ničić: Moćnik koji stoji iza napada na Stojanovića

Omalovažavanje i uvrede nisu usmereni samo ka Miljku lično, već su se na udaru lokalnih moćni ka našli i članovi njegove porodice. Stojanović ističe da je za njega lično najbolniji bio događaj koji se odigrao dan pre njegovog venčanja, kada su iznete krajnje neumesne i uvredljive opaske upućenje na račun njegove supruge.

Dana pre mog venčanja, 23. avgusta 2019., gradonačelnik Zaječara izneo je nekoliko opaski na račun moje supruge, koja je poreklom iz Ukrajine. U jednoj od objava izneo je sledeće: „Čujem ( što bi rekli iz pouzdanih izvora) da sutra popodne imamo neki internacionalni umetnički performans u gradu… pa neka nam je ( svima ) sa srećom #posvećeno“. Suvišno je da pomenem da se 24.8. u Zaječaru nije bilo nikakvog internacionalni umetnički performans, te mi je bilo više nego jasno da aludira na moje venčanje. Nakon toga je napisao: „Ma zeka nam se uvredio ( preoznao) pa umesto da pase travicu… on jede… sam sebe“. Na dan venčanja zakačio je fotografiju na kojoj nevesta na povodcu vodi zeca. Fotografija je bila propraćena sledećim tekstom: „Atrakcija… p.s zaboravljen deo kostima u tašnici“.  Zbog njegovim objava kontaktirao me je veći broj prijatelja, koji je kao i ja shvatio jasne insinuacije i razumeo da gradonačelnik govori o mom venčanju. Ovo je za moju suprugu i mene bilo izuzetno bolno“, dodaje Stojanović

Naredni napad za koji Stojanović kaže da ga doživljava kao najozbiljniji od svih sa kojima se suočio odigrao se 18. juna 2020. godine uoči održavanja parlamentarnih izbora. Tog dana novinar portala verbalno je napadnut i sprečen da u svojstvu novinara prisustvuje skupu Srpske napredne stranke u Vratarnici. Istom skupu neomatano su prisustvovale ekipe drugih medijskih kuća, dok je Stojanoviću, kako navodi, rečeno da su iz SNS kazali da on ne može da prisustvuje skupu. Prema Stojanovićevim navodima pre samog skupa gradski većnik Vukašin Lakićević obratio se Stojanoviću ovim rečima: „Ne možeš da uđeš, ajde da vidimo kako ćeš da uđeš,  pišeš  gluposti o mom bratu. Znam ko ti je rekao da to radiš. Poštujem te, poštuj i ti nas – SNS je rekao da nema ulaska. Ajde da vidim da li smeš da napišeš nešto o ovome“.

„Razumem da su oni imali naredbu da me spreče i da me vređaju, ali mi nije jasan postupak policije, čiji su pripadnici stajali na nekoliko metara od nas, dok se sve ovo odvijalo, sa pognutim glavama i ćutali. Nakon tog događaja otišao sam u Policijsku upravu i podneo krivičnu prijavu. Dana 24. avgusta stigao je odgovor od tužilaštva da je, pošto u policijsko belešci nema navoda da se bilo kakav incident odigrao,  krivična prijava odbačena. Tim povodom na svom fejsbuk profilu napisao sam objavu sledeće sadržine:

„Policijski službenici Bojan Miladnović, Miljan Radenković, Mišo Pajkić i Srđan Stanković napisali su belešku nakon skupa u Vratarnici da tom prilikom nije bilo narušavanja mira i reda, verbalnog sukoba ili upućenih pretnji. Ovi policijaci su prećutali šta se zaista dogodilo,  i nakon promene vlasti oni ne smeju više da rade u policiji“.

Decembra meseca stigao je poziv za sud, zbog tužbe koju su protiv Stojanovića podnela dvojica od četvorice policajaca koje sam spomenuo u objavi. U parničnom postupku pomenuti su podneli zahtev za obeštećenje zbog nanošenja uvrede i duševnog bola u iznosu od 200.000 dinara. Za sada su održana tri ročišta, a za 27. maj zakazano je i četvrto.

„Od žrtve postao sam okrivljeni, zbog iznošenja komentara o njihovom radu. Ovu tužbu smatram kao još jedan u nizu pritisaka, i smatram da za cilj ima zastrašivanje i dovođenje mene lično u težak finansijski položaj“, ističe ovaj novinar.

Uprkos pritiscima i napadima Stojanović kaže da će nastaviti sa radom, jer veruje da je objektivno novinarstvo poslednji bastion odbrane civilizovanog društva i poretka u kome je sloboda medija stavljena pod znak pitanja, a novinari predstaljaju hodajuće mete koje su stalno na meti moćnika koji prisvajaju sebi pravo da van snage stavljaju ustavom zagarantovana prava i slobode.