Međunarodne organizacije pozivaju vlasti u Srbiji da zaustave pritiske na civilno drustvo i medije

Beograd, 02. avgust 2020. godine

Zaustaviti pritiske na civilno društvo i nezavisne medije u Srbiji – jednoglasne su međunarodne institucije i organizacije povodom zloupotrebe zakonskih mehanizama i institucija radi nezakonitog pritiska na medije i organizacije civilnog društva.

Podsećamo da je Uprava za sprečavanje pranja novca uputila dopis bankama da joj dostave podatke o svim novčanim transakcijama za 57 organizacija, medija i pojedinaca.

Uprava se u dopisu bankama poziva na član Zakona o sprečavanju pranja novca i finasiranja terorizma koji navodi da se ovakva provera vrši isključivo samo ako postoje osnovi sumnje za umešanost u finansiranje terorizma. Budući da se spisak uglavnom sastoji od organizacija koje se bave ljudskim pravima, ratnim zločinima i monitoringom rada vlasti, kao i istraživačkih medija nameće se zaključak da je u pitanju politička zloupotreba institucija i opasan pokušaj daljeg urušavanja vladavine prava u Srbiji.

Povodom ovog slučaja oglasile su se i brojne međunarodne organizacije:

„Imajući u vidu da objavljena lista sadrži imena poznatih i poštovanih istraživačkih medija, organizacija za zaštitu ljudskih prava, novinara i aktivista, ostavlja se utisak otvorenog i sistematičnog napada na kritiku – pre nego kredibilne istrage izolovanog incidenta”, istakla je Sofija Orloski – programska menadžerka organizacije Freedom House u pisanoj izjavi Glasu Amerike.

„Zvaničnici bi potpuno transparentno trebalo da objasne šta je uzrok njihove zabrinutosti u pogledu grupa i pojedinaca koji su se našli na meti provera. Snažan nevladin sektor Srbije može biti važan partner u poboljšanju načina vladanja i poštovanja osnovnih sloboda. Umesto pretnji – vlasti bi trebalo da se uključe u iskreni dijalog”, zaključila je Sofija Orloski.

„Zabrinuti smo i zbog percepcije selektivne primene zakona čija meta su civilno društvo i istraživački novinari“, izjavio je Metju Palmer, zamenik pomoćnika državnog sekretara i specijalni predstavnik Stejt departmenta za Zapadni Balkan

„Targetiranje novinara i nevladinih organizacija apsurdnim optužbama o pranju novca i finansiranju terorizma je nesumnjiv čin zastrašivanja i poslednji u aktuelnoj kampanji srpskih vlasti gušenja kritika”, naveo je direktor Amnesty International za Evropu Nils Muižnieks.

Misija OEBS uviđa da se na „navedenom spisku nalaze mnoge organizacije civilnog društva koje imaju ugled nezavisnih i rigoroznih u analizi javnih interesa i koje su poznate po transparentnosti u finansiranju“.

„Uprava za sprečavanje pranja novca i druge institucije zaista moraju da istraže povezanost pranja novca i finansiranja terorizma. Takođe, moraju da poštuju nezavisnost civilnog društva i slobodu medija“, poručuje Misija OEBS u Srbiji.

Duboko smo zabrinuti zbog informacije da je srpska uprava za sprečavanje pranja novca pokrenula finansijsku istragu protiv preko 50 istaknutih aktivista, nevladinih organizacija i istraživačkih medija, uključujući dobitnike priznanja za ljudska prava PACE 2019 Vaclav Havel „ Inicijativu mladih za ljudska prava “ , rekli su su izvestilac PACE za praćenje Srbije Ian Liddell-Grainger (Ujedinjeno Kraljevstvo, EC / DA) i Piero Fassino (Italija, SOC).

„Živoj demokratiji trebaju živo građansko društvo i nezavisni mediji koji mogu raditi u sigurnom okruženju. Nevladine organizacije i istraživački mediji doprinose osiguravanju dobrog nadzora javnih institucija što dovodi do potrebnih provera i uravnoteženosti u demokratskom društvu. Iako je transparentnost svih organizacija i institucija legitiman i neophodan uslov, svaka istraga treba da bude uredno utemeljena, zasnovana na jasnim i pravnim kriterijumima. Pozivamo srpske vlasti da se suzdrže od bilo kakvih poteza koji bi mogli predstavljati zastrašivanje ili dovesti do neosnovane kriminalizacije tih organizacija “, zaključili su suizvestioci.

„Podržavamo zahteve naših pridruženih članova da što pre saznamo kako je Ministarstvo finansija napravilo ovu listu i po kojim osnovama. Ako se radi o zastrašivanju, kako se čini, zahtev treba odbaciti”, navodi se u saopštenju Evropske federacije novinara (EFJ)

Article 19, kao deo Media Freedom Rapid Response (MFRR), zabrinut je finansijskom istragom koju su srpske vlasti pokrenule nad novinarima, medijima i organizacijama civilnog društva.

“S obzirom na nedavne napade na novinare i slobodu medija u Srbiji, zabrinuti smo da bi to mogla biti zloupotreba pravnog mehanizma kako bi se izvršio pritisak na kritične glasove u Srbiji”, ističu u Article 19.

Međunarodna alijansa za građansku participaciju- CIVICUS je na svom on-line alatu za praćenje građanskih sloboda u svetu (CIVICUS Monitor) objavila je hitan izveštaj o Srbiji povodom ovih dešavanja.

Organizacije i mediji će nastaviti sa obaveštavanjem međunarodne javnosti  o zloupotrebi sistema za borbu protiv pranja novca i finansiranje terorizma u Srbiji.

Zahtevamo od nadležnih institucija da hitno iznesu osnove sumnje po kojima je zatraženo sakupljanje informacije od banaka i još jednom naglašavamo da podržavamo svaku vrstu kontrole svog rada koja je zakonita i legitimna.