Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima

Beograd, 2. novembar 2021. godine

 

Na današnji dan, širom sveta se skreće pažnja javnosti na nizak stepen nekažnjivosti napada na novinare obeležavanjem Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima.

Velikim brojem pritisaka i napada na medijske radnike, a jako malim brojem rešenih slučajeva, Srbija ide u korak sa ovim svetskim “trendom”.

Ni posle dve decenije od ubistva novinara Slavka Ćuruvije i četiri godine suđenja (na čiji se početak čekalo čak 17 godina), prvostepene presude, obaranja presude od strane Apelacionog suda i zatim vraćanja predmeta na ponovno suđenje, nema odgovora na to ko stoji iza ove likvidacije. Tokom poslednjih 25 godina, nije razrešen ni slučaj ubistva Milana Pantića, smrt Dade Vujasinović, pokušaj ubistva Dejana Anastasijevića i njegove porodice, kao ni mnogi drugi brojni nerešeni slučajevi pretnji, pritisaka i nasilja prema novinarima, redakcijama i medijskim radnicima.

Nije da ne postoje mehanizmi koji treba da omoguće da česti napadi na novinare ne ostaju nekažnjeni, ali i da služe da se spreče novi i kreira prostor u kojem će novinari bez straha da rade i izveštavaju – Komisija za istraživanje ubistva novinara, Stalna radna grupa za bezbednost novinara, u čijem sastavu sede predstavnici medijske zajednice, Republičkog javnog tužilaštva i MUP-a, kao i vladina Radna grupa za zaštitu i bezbednost novinara. Ipak, stepen razrešenih slučajeva je i dalje na izuzetno niskom nivou.

Na istu kulturu nekažnjivosti upozoravaju i svetske medijske i novinarske organizacije, poput mreže Safe Journalists, International Federation of Journalists (IFJ), International Press Institute (IPI) i drugi.

Negovanjem kulture nekažnjavanja od strane relevantnih nadležnih organa i institucija, kreira se prostor u kojem dolazi do ozbiljnog kršenja ljudskih prava i sloboda – sprečavanjem slobode govora i izražavanja,  ograničavanjem javne debate i uskraćivanjem objektivnog informisanja građana. Prateći stanje osnovnih ljudskih prava u Srbiji kroz svoje monitoring izveštaje “Tri slobode pod lupom”, Građanske inicijative su u toku 2021. godine zabeležile 88 slučajeva ugrožavanja sloboda izražavanja, udruživanja i okupljanja, od kojih 15 fizičkih napada, 29 verbalnih i 44 pritiska. Od svih ljudskih prava čije kršenje se prati ovim izveštajima, najbrojnija su ugrožavanja prava na slobodu izražavanja, kroz napade i pritiske na novinare – u toku protekle godine su u ovoj oblasti zabeležena čak 54 napada, što predstavlja preko 60% ukupnih napada na osnovne slobode.

Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima ustanovljen je 2013. godine na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, usvajanjem Rezolucije A/RES/68/163, a prvi put obeležen 2. novembra 2014., povodom prve godišnjice ubistva dvojice francuskih novinara na zadatku u državi Mali. Ove godine, glavni događaj povodom obeležavanja 21. međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima biće organizovan 3. novembra u Italiji, u formi hibridnog okruglog stola, sa ciljem da se obezbedi platforma za dijalog između tužilaca i novinara o merama prevencije i zaštite novinara i istakne značaj instrumentalne uloge tužilaštva u istrazi i procesiranju ne samo ubistava, već i svih oblika pritisaka, pretnji i napada na novinare.