05 May Memorijalizacija po meri žrtava

Memorijalizacija znači sećanje na nekoga, odavanje počasti i poštovanje te osobe i njegovog/njenog života. Iako može da bude u različitim oblicima, svima njima je zajedničko sledeće: sećanje i poštovanje.

Kako bismo se suprotstavili štetnom narativu koji se oko memorijalizacije stvara u društvu, Građanske inicijative otvaraju poziv mladim umetnicima iz regiona da podnesu svoja idejna rešenja spomen obeležja posvećenog obeležavanju sećanja na žrtve ratova u bivšoj Jugoslaviji, koje će biti postavljeno u Srbiji.

Pozivamo sve pojedince, dizajnere, umetnike, kao i sve kreativce da pošalju svoje predloge vizuelnog identiteta spomen obeležja (spomenika, memorijalnog centra, murala, skulpture ili dela digitalne umetnosti).

Propozicije su:

  • Vizuelni identitet mora da ilustruje vrednosti vezane za izgradnju mira, ljudsko dostojanstvo, pomirenje i sećanje.
  • Dostavljeno rešenje treba da sadrži vizuelnu ilustraciju u vektorskom formatu u pdf formatu
  • Takođe se moraju navesti korišćeni kodovi boja (CMYK, RGB i HEX).
  • Rešenje mora biti originalno autorsko delo i ne sme da sadrži delove dela drugog autora.
  • Dostavljeno rešenje ne sme biti u suprotnosti sa zakonskim propisima, niti da ih krši na bilo koji način.
  • Rešenje ne sme da promoviše mržnju, diskriminaciju ili da bilo koga ugrožava.
  • Rešenje može biti u bilo kojoj formi (digital, 3D, print, itd.)

Ko može da učestvuje?
Na konkurs se mogu prijaviti svi zainteresovani stariji od 18 godina – dizajneri, studenti, umetnici i svi koji se bave vizuelnom umetnošću i/ili dizajnom.

Posebno ohrabrujemo umetnike da sarađuju i prijavljuju se u timovima, naročito multinacionalnim.

Podaci o autoru moraju da sadrže: ime i prezime, e-mail adresu, broj telefona, kratku biografiju i kratko objašnjenje rada; Prijavom rada učesnici prihvataju sve uslove konkursa.
Dokumente i radove slati na e-mail adresu: civin@gradjanske.org do petka20. maja 2022. godine, najkasnije do 17 časova.

Preporučujemo vam da ne razmišljate nužno o izvodljivosti svog rešenja u trenutnim uslovima, već da se koncentrišete na zamišljanje onoga što vi vidite kao dostojanstvno obeležje koje čuva sećanje u svom idealnom obliku.

Autoru pobedničkog rešenja biće isplaćen honorar u iznosu od 1000 evra nakon konačne odluke stručnog žirija i usaglašavanja tehničkih specifikacija. Takođe, drugoplasirani i trećeplasirani biće nagrađeni iznosima od 750, odnosno 500 evra.

Prijavom na konkurs i preuzimanjem naznačene nagrade, u slučaju osvajanja nagrada, Autor je saglasan da Organizator zadržava pravo daljeg raspolaganja dizajnom u promotivne i potencijalno komercijalne svrhe, o čemu će potpisati izjavu.

Nagrada će biti uručena na festivalu „Mirëdita, dobar dan“, 27. maja 2022. godine.

Festival “Mirëdita, dobar dan!” je događaj koji se, počev od 2014. godine, održava jednom godišnje. “Mirëdita, dobar dan!” daje prostor umetnosti, kulturi, javnom zagovaranju i javnoj debati i upravo je to ono što festival čini jedinstvenim. Spajajući umetnike, borce za ljudska prava, mirovne aktiviste i javne ličnosti sa Kosova i iz Srbije, festival doprinosi regionalnoj perspektivi i neguje saradnju i izgradnju mira. Osim što predstavlja najbolje od savremene umetničke scene, festival akcentuje i javne debate i javno zagovaranje.

Ovaj poziv je deo projekta Jačanje inkluzivnih glasova žrtava, transformisanje narativa, koji podržava značajne inicijative za tranzicionu pravdu predvođene žrtvama u Srbiji, Kosovu i Severnoj Makedoniji. Kroz ovaj projekat PAKS, Međunarodni centar za tranzicionu pravdu (ICTJ), Integra i New Social Initiative (NSI) sa Kosova, Mirovna akcija iz Severne Makedonije i Građanske inicijative iz Srbije teže da generišu inicijative nacionalne i regionalne politike koje se bave prošlošću i koje na smislen način integrišu potrebe i zahteve žrtava i drugih grupa pogođenih sukobom, i da se efikasno suprotstave mržnji i nacionalističkim diskursima.