Memorijalizacija po meri žrtava

Memorijalizacija znači sećanje na nekoga, odavanje počasti i poštovanje te osobe i njegovog/njenog života. Iako može da bude u različitim oblicima, svima njima je zajedničko sledeće: sećanje i poštovanje.

Kako bismo se suprotstavili štetnom narativu koji se oko memorijalizacije stvara u društvu, Građanske inicijative otvaraju poziv mladim umetnicima iz regiona da podnesu svoja idejna rešenja spomen obeležja posvećenog obeležavanju sećanja na žrtve ratova u bivšoj Jugoslaviji, koje će biti postavljeno u Srbiji.

Pozivamo sve pojedince, dizajnere, umetnike, kao i sve kreativce da pošalju svoje predloge vizuelnog identiteta spomen obeležja (spomenika, memorijalnog centra, murala, skulpture ili dela digitalne umetnosti).

Propozicije su:

  • Vizuelni identitet mora da ilustruje vrednosti vezane za izgradnju mira, ljudsko dostojanstvo, pomirenje i sećanje.
  • Dostavljeno rešenje treba da sadrži vizuelnu ilustraciju u vektorskom formatu u pdf formatu
  • Takođe se moraju navesti korišćeni kodovi boja (CMYK, RGB i HEX).
  • Rešenje mora biti originalno autorsko delo i ne sme da sadrži delove dela drugog autora.
  • Dostavljeno rešenje ne sme biti u suprotnosti sa zakonskim propisima, niti da ih krši na bilo koji način.
  • Rešenje ne sme da promoviše mržnju, diskriminaciju ili da bilo koga ugrožava.
  • Rešenje može biti u bilo kojoj formi (digital, 3D, print, itd.)

Ko može da učestvuje?
Na konkurs se mogu prijaviti svi zainteresovani stariji od 18 godina – dizajneri, studenti, umetnici i svi koji se bave vizuelnom umetnošću i/ili dizajnom.

Posebno ohrabrujemo umetnike da sarađuju i prijavljuju se u timovima, naročito multinacionalnim.

Podaci o autoru moraju da sadrže: ime i prezime, e-mail adresu, broj telefona, kratku biografiju i kratko objašnjenje rada; Prijavom rada učesnici prihvataju sve uslove konkursa.
Dokumente i radove slati na e-mail adresu: civin@gradjanske.org do petka12. avgusta 2022. godine, najkasnije do 17 časova.

Preporučujemo vam da ne razmišljate nužno o izvodljivosti svog rešenja u trenutnim uslovima, već da se koncentrišete na zamišljanje onoga što vi vidite kao dostojanstvno obeležje koje čuva sećanje u svom idealnom obliku.

Autoru pobedničkog rešenja biće isplaćen honorar u iznosu od 1000 evra nakon konačne odluke stručnog žirija i usaglašavanja tehničkih specifikacija. Takođe, drugoplasirani i trećeplasirani biće nagrađeni iznosima od 750, odnosno 500 evra.

Prijavom na konkurs i preuzimanjem naznačene nagrade, u slučaju osvajanja nagrada, Autor je saglasan da Organizator zadržava pravo daljeg raspolaganja dizajnom u promotivne i potencijalno komercijalne svrhe, o čemu će potpisati izjavu.

Ovaj poziv je deo projekta Jačanje inkluzivnih glasova žrtava, transformisanje narativa, koji podržava značajne inicijative za tranzicionu pravdu predvođene žrtvama u Srbiji, Kosovu i Severnoj Makedoniji. Kroz ovaj projekat PAKS, Međunarodni centar za tranzicionu pravdu (ICTJ), Integra i New Social Initiative (NSI) sa Kosova, Mirovna akcija iz Severne Makedonije i Građanske inicijative iz Srbije teže da generišu inicijative nacionalne i regionalne politike koje se bave prošlošću i koje na smislen način integrišu potrebe i zahteve žrtava i drugih grupa pogođenih sukobom, i da se efikasno suprotstave mržnji i nacionalističkim diskursima.