“Milenijum tim” tužio Info Vranjske i JUGpres uz odštetni zahtev od 300.000 evra

Beogradska kompanija “Milenijum tim” tužila je portal Info Vranjske i Regionalnu informativnu agenciju JUGpress NVO Centar za demokratiju i razvoj juga Srbije. “Milenijum tim”. Zbog objavljivanja izveštaja sa konferencije za medije Vuka Jeremića, predsednika Narodne stranke, “Milenijum tim” traži odštetu od oba medija po 100.000 evra, odnosno 11,75 miliona dinara.

Kako je taj portal Info Vranjske objavio, tužba Višem sudu upućena je 24. marta, a tiče se teksta objavljenog na tom portalu pod nazivom “Jeremić: ‘Millennium team’ jedan od najvećih asova korupcije”.

“U tužbi se taksativno iznose razlozi zbog kojih se tuže Info Vranjske, ali se svi svode na isto: izveštavanje Info Vranjskih sa konferencije za novinare koja je održana 7. februara 2021. godine, na kojoj su govorili predsednik i potpredsednik Narodne stranke Vuk Jeremić i Miroslav Aleksić, kao i lokalni lider partije Djordje Ristić”, navodi se.

Portal dodaje da se tužba isključivo odnosi na stavove koje su izneli ljudi iz Narodne stranke.

“Info Vranjske su tužene, uz traženje astronomske odštete, verovatno samo zato što su profesionalno radile svoj posao, i prenele isključivo ono što je rečeno na terenu, i kasnije u podkastu koji je naš urednik uradio sa Vukom Jeremićem”, dodaje se.

Urednik Info Vranjskih Saša Stojković rekao je da je reč o novom pritisku na taj portal koji ne bi smeo da izazove bilo kakve pravne posledice, ako je Srbija pravna država.

“Ne plašimo se, ne menjamo uredjivačku politiku i ne osećamo se krivim što profesionalno radimo svoj posao. Uostalom, kako ćemo izveštavati sa bilo koje konferencije za novinare ako ne prenosimo ono što se tamo govori? Ovo je direktan napad na nas, novi pokušaj da nas unište i utišaju i taj jedan makar slabašan glas javnosti koja ne želi da ćuti i žmuri na sve ovo što se dešava u stvarnosti”, rekao je Stojković.

Info Vranjske i Stojković sada imaju osam dana da daju svoj odgovor na tužbu.

Kompanija”Millennium team” doo iz Beograda podnela je dve tužbe protiv osnivača Regionalne informativne agencija JUGpress NVO Centar za demokratiju i razvoj juga Srbije i glavne i odgovorne urednice Ljiljanu Stojanović.

“Milenium tim” tuži JUGpres zbog objavljivanja izveštaja sa press konferencija lidera Narodne stranke Vuka Jeremića koje je održao u Leskovcu i Vranjskoj Banji.

”Millenijum team” do sada nije poslao redakciji JUGpressa nikakav demantij niti reakciju na izveštaje sa ove dve konferencije za novinare, objavio je JUGpress,

Regionalnu informativnu agenciju JUGpress, koja je doslovce, sa citatima, prenela ono što je o kupovini jednog od hotela u Vranjskoj Banji rečeno na press konferenciji, ova kompanija je tužila zbog teksta pod nazivom “Jeremić: Vrh režima preko Milenijum tima otima i Vranjsku Banju” koji je objavljen 6. februara 2021. godine .

Druga tužba je zbog teksta “Jeremić : Rat korupciji” koji je objavljen 20. februara 2021 godine i citirane su izjave političara o kupovini i iznajmljivanju nekadašnje zemlje “Plantaže” kod Leskovca.

I prvi i drugi tekst su izveštaji sa press konferencija, u Vranjskoj Banji Vuka Jeremića , u Leskovcu Jeremića i potpredsednika Narodne stranke Mikija Alaksića koje su pratili i drugi lokalni mediji.

,”Millenijum team” nije tužio druge lokalne medije u Leskovcu.

Ljiljana Stojanović napominje da ”Millenijum team” doo do danas nije demantovao  ni jednu od informacija niti je zatražio od Regionalne informativne agenciji JUGpress” da njihovu priču  javno objavi. Takva vrsta reagovanja je inače svojstvena najuspešnijim i najuglednijim komapnijama u svetu, jer im je od velike važnosti da svoj ugled i imidž grade pred građanima u čijim lokalnim sredinama nameravaju da posluju.

A ”Millenijum team” u tužbi navodi za sebe da je upravo takva kompanija.

Zanimljivo je i da se nedavno jedan od direktora ”Millenijum teama” Ivan Bošnjak, koji se navodi i u tužbi, u imejlu napisao da mu je “drago da se interesujete za naše planove vezane za investiciju na teritoriji grada Leskovca”.

”Millenijum team” optužuje JUGpress da objavljivanjem ova dva izveštaja sa press konferencija Narodne stranke utiče “pogubno na krhku ekonomsku stabilnost” kao i nanošenje štete ugledu kompanije pa zato traži nadoknadu od po 100.000 evra po objavljenom tekstu.

Za dva teksta je ta tražena nadoknada od 200.000 evra što pravnici koji se bave medijskom sferom i dobri poznavaoci prilika u medijima ocenjuju kao očiglednu i sasvim jasnu nameru da se izvrši pritisak na Regionalnu informativnu agenciju JUGpress a da je krajnji cilj njeno gašenje.

Smatraju i da ova tužba treba da bude opomena drugim malobrojnim nezavisnim lokalnim medijima da paze šta rade i da dobro razmisle da li će da izveštavaju sa press konferencije opozicionih stranak i političara i prenose njihove izjave.

Regionalna informativna agencija JUGpress je osnovana pre tačno 15 godina (2006. godine) i svoju profesionalnu i nezavisnu uredjivačku politiku nije menjala zbog čega je imala ozbiljne pritiske i pretnje svih ovih godina.

(Izvor: Beta i JUGpress)