Ministarstvo prosvete će ipak isplatiti milione fantomskim organizacijama, tražićemo krivičnu odgovornost

Beograd, 25. februar 2022-

U sredu, 23. februara je na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja objavljena konačna odluka kojom će se u iznosu od preko 10.000.000 dinara podržati projekti pet udruženja čiji je rad u potpunosti nepoznat javnosti, a koja se godinama unazad pojavljuju kao dobitnici milionskih iznosa na nezakonitim i netransparentnim konkursima.

Ovo je treći put da civilno društvo skreće pažnju na kontinuirano “slivanje” budžetskog novca u ruke ovog malog kruga povezanih udruženja. Prvi put je to učinjeno 2014. godine, zbog njihove upletenosti u aferu oko poništenog konkursa Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Nakon toga su ista udruženja na prošlogodišnjem konkursu Ministarstva za brigu o porodici i demografiju prihodovala nešto manje od 130 miliona dinara. Sada se, ovom odlukom, na koju nije moguće uložiti žalbu, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja obavezalo da će im i ono isplatiti višemilionski iznos.

Budući da je, i pored ukazivanja Koalicije “Otvoreno o konkursima – OKO” na višegodišnju upletenost ovih pet udruženja u konkursne malverzacije, Ministarstvo prosvete donelo odluku da ih finansijski podrži, najavljujemo da ćemo podneti krivične prijave protiv odgovornih lica u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i svih drugih koji su učestvovali u nezakonitim radnjama.

Koaliciju Otvoreno o konkursima – OKO čine:

 

Asocijacija Duga

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS)

BIRN Srbija

Bečejsko udruženje mladih – BUM

Centar za evropske politike (CEP)

Centar Živeti uspravno

FemPlatz

Forum civilne akcije – FORCA

Građanske inicijative

Inicijativa za ekonomska i socijalna prava – A11

Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS)

Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD)

Res Publika

Tim 42

Transparentnost Srbija