Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju planira da javni novac ponovo podeli sumnjivim organizacijama

30. jun 2023.

Ministarstvo za brigu o porodici planira da čak 215 miliona dinara javnog novca ponovo usmeri na račune sumnjivih organizacija. Time bi nastavilo svoju višegodišnju praksu dodeljivanja višemilionskih iznosa udruženjima koja nemaju nikakve reference. Pozivamo Ministarstvo da preispita ovakvu odluku i da počne odgovorno da se odnosi prema novcu građana i građanki.

 

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju raspisalo je četiri konkursa 27. aprila ove godine. Preliminarna analiza rezultata konkursa, objavljenih 22. juna, pokazuje da čak trećina organizacija kojima je ove godine novac dodeljen, nije ni na koji način vidljiva u javnosti. Nemaju internet stranice niti naloge na društvenim mrežama, te je nemoguće utvrditi bilo kakav trag o njihovom dosadašnjem radu i rezultatima.

Ono što naročito zabrinjava, jeste opravdana sumnja u povezanost ovih organizacija sa državnim službenicima. Primera radi, doskorašnji zakonski zastupnik Nacionalne fondacije za porodična pitanja i demografiju, za koju je na ovom konkursu predviđeno da dobije jedan od najvećih iznosa – čak 10 miliona dinara, jeste sadašnji državni sekretar u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiji, Radoš Pejović. Prema javno dostupnim podacima iz Agencije za privredne registre, odluka o promeni zakonskog zastupnika doneta je 23. maja ove godine – neposredno nakon objavljivanja konkursa.

Podsetimo, samo u 2022. Ministarstvo je dodelilo 3 miliona evra putem tri konkursa, od toga, najveći deo (oko 2,6 miliona evra) ponovo je dodeljen fantomskim udruženjima. Istraživanje koje su sproveli BIRN i Građanske inicijative pokazalo je da su to udruženja koje nemaju kancelarije ili brojeve telefona, reference u oblastima za koje su konkurisale, niti su javno vidljivi rezultati njihovih projekata.

 

Ispred Koalicije Otvoreno o konkursima – OKO:

Građanske incijative

FemPlatz

Centar “Živeti uspravno”

Bečejsko udruženje mladih

Tim 42

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije 

Asocijacija DUGA