Mladi prevazilaze prepreke koje društvo nameće – multietnička sredina može biti samo inspiracija za aktivizam

Delima treba ućutkati glasove svih onih koji smatraju da pojedinci ne mogu da naprave društvene promene, jer to boli svakog pojedinca koji želi da uradi nešto dobro za društvo u kome živi, poručuje Blendina Hiseni, aktivistkinja iz Bujanovca. Ona smatra da svako može i treba u sebi da pronađe hrabrost i spremnost da učini makar malu stvar, koja će društvu u tom trenutku, ili nekada kasnije, značiti mnogo.

„Mladi treba da rade na stvaranju ideja i da ne čuvaju to za sebe, već da ih oživljavaju, da sarađuju međusobno, da nikada ne odustaju, jer iako će nekada biti neuspešni u svom poduhvatu, već sledeći put njihove ideje mogu da zasijaju i osvetle i njihovu, i budućnost celog društva“, kaže Blendina koja je, iako ima tek 19 godina, aktivizmom počela davno da se bavi. Trenutno je učenica četvrtog razreda srednje škole „Sezai Suroi”, smer medicina i predsednica je Učeničkog parlamenta.

Društveni aktivizam za mlade ljude višestruko je koristan, smatra ona, jer pored toga što kroz takvo angažovanje daju doprinos zajednici u kojoj žive, oni doprinose razvoju svakog pojedinca kao društvenog bića, jer stiču nova znanja, upoznaju ljude, putuju, razmenjuju iskustva sa ljudima oko sebe.

“Kao prvu i nezaboravnu aktivnost koja mi je otvorila put ka dobrim stvarima, izdvajam projekat ‘Naš grad, naše škole’, kroz koji smo boravili u švajcarskom gradu Trogenu u dečjem selu Pestaloci. Zajedno smo razmenili mnoge ideje, igrali se, učili i bili smo jako dobro prihvaćeni od vršnjaka iz Švajcarske”, seća se Blendina i ističe i svoje angažovanje u udruženju „Diturija“, u kome je, kako kaže, uradila mnogo dobrih stvari za svoje društvo.

Sa velikim zadovoljstvom seća se angažovanja u udruženju “Beiond”, sa kojim su deci stavljali osmehe na lica kao protagonistima najlepših bajki.

“U bajci sam bila Crvenkapa i jako sam volela ovaj lik, kroz koji sam od dece dobila veliku količinu ljubavi. Predstavu smo igrali u Bujanovcu, Preševu, ali i u Domu za nezbrinutu decu u Beogradu”, kaže ona i dodaje da je jako lepo iskustvo bio i boravak u letnjem kampu na Fruškoj gori sa učenicima i učenicama škole Sveti Sava iz Bujanovca, sa kojima su tokom četiri dana razgovarali o  izazovima u njihovoj multietničkoj zajednici, sličnostima i razlikama među mladima. Ona kaže da u budućnosti želi najviše da bude aktivna kroz udruženje “Beiond”, koje vodi njena profesorka Bukurije Borici, koju smatra svojim vodičem kroz aktivističko delovanje.

Blendina redovno učestvuje i u ekološkim akcijama čišćenja grada, želeći na taj način da mladima pokaže kako je lepo voditi računa o sredini u kojoj žive. Kao predsednica Učeničkog parlamenta, trudiće se da pomogne svojim vršnjacima i vršnjakinjama u svim izazovima tokom školovanja.

Saradnja sa mladima drugih nacionalnosti samo može obogatiti svakog od nas

Prema rečima ove mlade aktivistkinje, ima dosta mladih koji su stidiljivi i introvertni, ali da im upravo učešće na različitim društvenim aktivnostima može pomoći da prevaziđu tu barijeru koju imaju u sebi.

“Mislim da su mladi u našoj zemlji svakim danom sve više zainteresovani da se angažuju i to  primećujem kroz aktivnosti koje održavamo u okviru parlamenta i brojnim saradnjama koje smo imali sa različitim školama”, kaže ona i dodaje da je mnogo lakše baviti se aktivizmom u većim gradovima, jer se lakše organizuju aktivnosti, lakše se pronalazi podrška drugih organizacija ili rukovodstva grada koji raspolaže većim budžetom. Ali, život u malom mestu ne može sprečiti mlade ljude koji žele da budu društveno aktivni i koji će naći način da prevaziđu sve prepreke na koje nailaze.

Blendina smatra da upravo mladi mogu da budu primer kako treba da funkcioniše multietnička sredina.

“Mi smo to i dokazali tako što smo se sa Romima i Srbima zajedno uključivali u različite aktivnosti naše zajednice, čak i kada nismo imali podršku opštinskih čelnika, koji nisu vredni pomena. Imamo na političkoj sceni ljude koji biraju put razjedinjenosti, ali sam ja, radeći sa mladim ljudima druge nacionalnosti, shvatila da smo svi zajedno spremni da uradimo mnogo lepih stvari za našu zajednicu”, kaže ova aktivistkinja i navodi kao primer obeležavanje Međunarodnog dana mira koji je mlade u Bujanovcu ujedinio, bez razlikovanja njihove etničke pripadnosti.

“Učeći različite jezike, postajete deo različitih kultura, dobijate ono najlepše od svake ličnosti. Dugogodišnji problem koji nas kao društvo prati je saradnja učenika i učenica iz škola u koje idu vršnjaci različite nacionalnosti, ali smo to zajedno prevazišli i sada uživamo međusobno poštovanje i pomažemo jedni drugima bez izdvajanja razlika koje bi mogle da nas dele”.

Autorka: Milica Branković

Foto: iz lične arhive Blendine Hiseni

Ova aktivnost sprovodi se u okviru projekta Amplifying Local Voices for Equitable Development (ALVED) koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a sprovode Peaceful Change initiative i People in Need u partnerstvu sa Građanskim Inicijativama, PEN – Peer Educators Network i NVO Aktiv.