Mladi sa juga Srbije podelili paketiće mališanima iz socijalno ugroženih porodica

Preko 200 paketića otišlo je u ruke mališana iz socijalno ugroženih porodica u Vranju, Bujanovcu, Lebanu i Preševu i to iz srca i ruku mladih ljudi, njihovih sugrađana, koji su odlučili da ove praznike treba ulepšati i deci čiji roditelji nemaju finansijsku mogućnost da ih obraduju na ovakav način. Akcija prikupljanja sredstava trajala je nešto više od dve nedelje, a 23. i 24. decembra mladi iz ova četiri mesta organizovali su akcije pakovanja i darivanja novogodišnjih paketića. Ovo su bili pravi praznični događaji, prepuni emocija i jednako velike sreće i radosti i među mladima koji su darivali i među decom koja su paketiće dobila.

Akcije u svim mestima organizovane su u saradnji sa đačkim parlamentima srednjih škola, centrima za socijalni rad i svim pojedincima i firmama koje su donirale ili novčana sredstva ili nešto od sadržaja za novogodišnje paketiće.

Anastasija Jovanović iz Lebana smatra da su ovakve akcije jako bitne za mlade ljude, jer se na ovaj način kod njih rađa svest o tome da treba da brinu o socijalno ugroženoj deci, ali i ljudima uopšte, a da se u suprotnom ovakva empatija ne može razviti.

„Mladi uglavnom ne obraćaju pažnju na decu kojoj roditelji ne mogu da prirede ni ovako malu radost, kao što je kupovina novogodišnjeg paketića, da je drugačije, ovakvih akcija bi bilo mnogo više. Možda neki i primećuju, ali to kod njih ne budi nikakvu emociju. Mi ovo radimo pre svega zbog toga što se mi mnogo lepo osećamo zbog toga i želimo da pomognemo drugim ljudima. Možda je to zato što i sami odrastamo u sredini u kojoj smo imali mnogo primera socijalno ugroženih porodica, što u odeljenju, što u komšiluku“, smatra Anastasija.

I njen vršnjak Bogdan Matić iz Bujanovca slaže se da su ovakve organizacije jako bitne i za mlade koji ih organizuju, i za one za koje se organizuju.

„Među ovom decom ima i one koja nikada nisu dobila paketiće. Želeli smo pre svega njih da obradujemo, ali i onu čiji roditelji možda trenutno ne mogu da im obezbede novogodišnji poklon. Vrlo je lep osećaj kada radite ovakve akcije i siguran sam da ćemo ih raditi i u budućnosti“, kaže Bogdan.

Centri za socijalni rad u svim mestima pomogli su pri odabiru mališana koji će dobiti poklone. Kako kažu, ovakve akcije su više nego značajne i deci i roditeljima koji ne mogu da obezbede paketiće svojim najmlađim članovima.

„Deci je u vreme praznika najbitnije da se neko seti njih i da im pokloni nešto. Mi stalno radimo sa ljudima koji su socijalno ugroženi i mogu da kažem da su mladi odabrali baš porodice kojima je ovakva pomoć najpotrebnija – kako roditeljima, tako i njihovoj deci. Siguran sam da su im ulepšali praznike“, kaže Dragan Cvetković, direktor Centra za socijalni rad u Lebanu.

Humanost je kada brinemo o svima kojima je pomoć potrebna

Akcija u Vranju je bila nešto drugačija, jer je Đački parlamnet Gimnazije u Vranju proširio akciju i na prikupljanje odeće za mališane, ali sredstava za lečenje njihove školske drugarice Danice Janjić (za koju je sredstava moguće donirati i preko fondacije Budi human – „Da Danica ponovo prohoda!“). Ovakve akcije za njih su već tradionalne, a ove godine pridružili su im se i mladi iz drugih srednjih škola, a posebnu lepotu ovoj akciji dali su mališani iz OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“, koji su za svoje vršnjake pripremili oko 50 paketića. Ovo je divan primer društvene angažovanosti i škole, ali i roditelja ove dece, koji su prepoznali značaj ove humanitarne akcije.

„Jedna devojčica nam je danas rekla da smo joj poklonili barbiku koju je celog života želela. Samo to je dovoljno za motivaciju za ovakve akcije, a tu su i osmesi sve ove dece danas, i to je nešto što ništa ne može da zameni. Da su mladi u Vranju humani pokazala je ova akcija i količina i stvari i novčanih sredstava koje smo prikupili. Moji drugari su prilično svesni da mogu i kako mogu da pomognu drugima i to svakako dokazuje da su to budući veliki ljudi“, priča Anđa Stojanović iz Gimnazije „Bora Stanković“ u Vranju i dodaje da ovakve akcije podsećaju da smo svi jednaki i da svi zaslužuju srećne praznike.

Autorka: Milica Branković

Ova aktivnost sprovodi se u okviru projekta Amplifying Local Voices for Equitable Development (ALVED) koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a sprovode Peaceful Change initiative i People in Need u partnerstvu sa Građanskim Inicijativama, PEN – Peer Educators Network i NVO Aktiv.