Mladi sa juga Srbije u studijskoj poseti Prištini od 9. do 12. novembra


3. novembar, 2022.

Treba da živimo jedni sa drugima, a ne samo jedni pored drugih!

Zbog toga nastavljamo sa povezivanjem mladih sa Kosova i iz Srbije: grupa mladih sa juga Srbije će od 9. do 12. novembra biti u studijskoj poseti Prištini, gde će imati priliku da sa vršnjacima sa Kosova razmene iskustva i razgovaraju o ulozi mladih u promovisanju regionalne saradnje i prevazilaženju dosadašnjih podela.

Tokom ove studijske posete, mladi sa juga Srbije će moći da se upoznaju i povežu sa civilnim društvom na Kosovu i tamošnjim mladim aktivistima, a ugostiće ih i:

  • Termokiss, društveni prostor koji je aktivistička grupa mladih izgradila u nedovršenoj zgradi lokalne kompanije za grejanje Termokos, i koji je danas centar okupljanja, različitih kulturnih događaja i socijalnog dijaloga.
  • Kosovo 2.0, trojezična novinarska platforma za Kosovo i region
  • Kino Armata, centar koji je promoviše alternativnu kulturu i socijalni dijalog


Ova studijska poseta realizuje se u okviru projekta ALVED (Amplifying Local Voices for Equitable Development, koji finansijski podržava vlada Velike Britanije), a sprovode je Građanske inicijative iz Srbije i Peer Educators Network (Mreža vršnjačkih edukatora) sa Kosova.

Cilj ovog programa jeste povezivanje mladih ljudi iz Srbije i sa Kosova, kako bi se kroz uspostavljanje saradnje i prevazilaženje podela unapredila regionalna perspektiva.