Mladi se pobrinuli da Lebane diše punim plućima

Mladi se pobrinuli da Lebane diše punim plućima

Dvorišta Gimnazije i Dnevnog boravka za decu i omladinu sa smetnjama “Sunce” u Lebanu od juče imaju nov, lepši izgled, nakon što je dvadesetak mladih iz ovog mesta zasadilo tuje ispred ove dve obrazovne ustanove. Kako kažu, obožavaju ovakve akcije u kojima doprinose boljem izgledu mesta u kome žive, ali i ekologiji, koja je sve značajnija, s obzirom na činjenicu da smo izloženi sve zagađenijem vazduhu. Društveno angažovan rad naročito im je značajan u vreme pandemije, jer im daje mogućnost da se bezbedno, na otvorenom prostoru vide i druže sa drugarima koje ne viđaju kao ranije.

Srednjoškolci u Lebanu rado volontiraju, kaže Jelena Stanojević, učenica četvrtog razreda Gimnazije.

“Kada god bude neka akcija, uvek sam deo nje. Osim što se dobro družimo, ovakve organizacije umnogome doprinose razvoju ličnosti svakog od nas, jer u isto vreme doprinosimo zajednici na neki način i srećemo zanimljive ljude, što nam pomaže da nadograđujemo sebe”.

Vasi Selimoviću je ovo prvo volontersko angažovanje, ali smatra da su ovakve akcije jako bitne za razvoj mladih ljudi.

“Na ovaj način doprinosimo ekologiji, ali se i mnogo lepo družimo. Siguran sam da ću ubuduće učestvovati u volonterskim akcijama”, kaže ovaj mladi stanovnik Lebana.

Nastavnica srpskog jezika u Gimnaziji smatra da je vannastavno angažovanje, pored školskog plana i programa, jako bitno za motivaciju mladih ljudi.

“Konkretno u ovom slučaju, oni podižu svest i o očuvanju životne sredine. Osim u školskom dvorištu, oni sade tuje i ispred Dnevnog boravka za decu sa invaliditetom, a to je za njih jako značajno, jer se radi o mladim ljudima koji ulaze u neki novi svet i upoznaju ga stičući iskustva na ovaj način. Oni su se već sretali sa decom iz boravka, radili smo radionice sa njima, što je  jako važno, jer se tako mladi ljudi orjentišu ka nekim pametnijim sadržajima, osim onih koji ih uglavnom preokupiraju”.

Nevena Stamenković je negovateljica u Dnevom boravku za decu i omladinu sa smetnjama “Sunce” i kaže da su akcije u kojima se zajednica seti ovakvih ustanova vrlo retke.

“Obično to bude uoči nekih praznika, ali zaista nije često. A ovoj deci svako uključivanje u bilo kakav događaj ili akciju mnogo znači, jer su obično su izopšteni iz takvih organizacija, a oni su veseli i vole da se druže”, kaže Stamenković i podeća da ovaj boravak u Lebanu postoji već 11 godina i trenutno imaju osam polaznika – najmlađi ima 12, a najstariji 22, kaže ona. Dvojica polaznika rado se uključilo u akciju i pomoglo vršnjacima da posade tuje u njihovom dvorištu.

Ova aktivnost sprovodi se u okviru projekta Amplifying Local Voices for Equitable Development (ALVED) koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a sprovode Peaceful Change initiative i People in Need u partnerstvu sa Gradjanskim Inicijativama, PEN – Peer Educators Network i Ngo Aktiv.