Mladi u Bujanovcu obeležili Svetski dan zdravlja

„Zdravlje je na prvom mestu“ poruka je koju su učenici osnovne škole „Branko Radičević“ i srednje škole „Sezai Suroi“ iz Bujanovca poslali na Svetski dan zdravlja. Učenici ovih škola u prethodnom periodu izradili su poster na kome stoje poruke mladima kako sve mogu da čuvaju svoje zdravlje, kako u vreme pandemije koje smo svi svedoci duže od dve godine, tako i u svakodnevnom životu. Poster je postavljen u holu škole i podsećaće i naredne generacije na važnost očuvanja zdravlja od najranijeg životnog doba.

Inače, ova srpska i albanska škola ove školske godine dele zgradu u kojoj sprovode nastavu za svoje učenike, što je izuzetna prilika za druženje i saradnju vršnjaka ove multietničke sredine, a izrada postera o zdravlju samo je jedna od zajedničkih aktivnosti.

Ena Dabetić, učenica škole „Branko Radičević“  kaže da je poželela da bude deo ove akcije najpre zbog druženja sa svojim vršnjacima, a onda i zbog važnosti poruke koje šalju svima, a to je briga o zdravlju.

„Mladi bi morali da brinu o svom zdravlju mnogo više, jer su često neodgovorni prema njemu. Mi smo svi vrlo svesni da smo sami najodgovorniji za svoje zdravlje, ali često tu činjenicu ignorišemo“, smatra Ena.

I Vesa Saliju, učenica škole „Sezai Suroi“ navodi druženje sa učenicima srpske škole kao motivaciju za ovaj zajednički rad, ali naravno i želja da ostale učenike informišu i podsete na važnost očuvanja zdravlja.

„Mi se uglavnom dosta trudimo da čuvamo naše zdravlje, najpre polazimo od nas samih, vodeći računa o ličnoj higijeni, a zatim i čuvanjem sredine u kojoj živimo. Vrlo smo svesni da smo mi oni koji su na prvom mestu odgovorni za svoje zdravlje, i znamo da treba da čuvamo najpre sebe, a onda i ljude i planetu na kojoj živimo“, kaže Vesa.

Na važnost očuvanja zdravlja tokom čitavog školovanja mladima ukazuje i Hamdi Kamberi, profesor biologije u „Sezai Suroi“.

„Mladi su prilično svesni da je zdravlje najveće bogatstvo, ova korona je dosta doprinela tome da o njemu razmišljaju još i više. Pored toga, čini se da iz godine u godinu dolaze generacije dece koje su sve svesnije da moraju da vode računa o svom zdravlju. E sada, mnogi od njih različito tumače pojam zdravlja, pa neki smatraju da se treba čuvati samo od ozbiljnih i poznatih bolesti, a neki shvataju da sve polazi od lične higijene i svakodnevnih životnih navika.

Profesor smatra da su najveći neprijatelji zdravlja mladih društvene mreže i internet, odnosno portali koji plasiraju ogromnu količinu nepotrebnih, često i netačnih informacija.

Najviše treba da čuvaju najpre svoje zdravlje, pa onda i životnu sredinu. Najveće bogatstvo na svetu svakako je zdravlje i svako drugo bogatstvo je uzaludno ako nismo zdravi. Zbog toga moraju da ga čuvaju i mladi i stari. Ono ne može da se kupi, zavisi samo od nas samih i zbog toga treba da ga čuvamo, kao i životnu sredinu, koja nam mnogo može pomoći da ostanemo zdravi.

Obeležavanje Svetskog dana zdravlja u Bujanovcu nastavljeno je radionicom na temu zaštite okoline  “Naša životna sredina – naše zdravlje“, kao i prikazivanjem Owis filma na temu bacanja hrane, što je svakako jedan od najvećih ekoloških problema na svetskom nivou.

Ova aktivnost sprovodi se u okviru projekta Amplifying Local Voices for Equitable Development (ALVED) koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a sprovode Peaceful Change initiative i People in Need u partnerstvu sa Građanskim Inicijativama, PEN – Peer Educators Network i NVO Aktiv.