14 Jul Mladi u Vranju uspešno završili kurs digitalnih veština

Svečanom dodelom sertifikata danas je završen kurs digitalnih veština u Vranju, na kome je 15 mladih steklo osnovna znanja iz različitih oblasti rada na računaru na Akademiji Oxford u ovom gradu. Antonina Tasić jedna je od polaznica koja je upravo na ovom kursu ušla u svet IT tehnologije:

„Kada budem završila srednju školu, planiram da unapređujem svoje znanje iz oblasti rada na računaru, jer me to privlači. Ovaj kurs je bio idealna polazna osnova za ono čime planiram da se bavim u budućnosti. Učili smo mnogo zanimljivih stvari, nešto od toga sam već znala, ali sam ovde utvrdila, a bilo je i mnogo novih stvari sa kojima sam se prvi put srela ovde“, priča Tasićeva.

Prema rečima profesora Gorana Stanojevića, koji je radio sa mladima u prethodnom periodu, ovaj kurs bio je namenjem prvenstveno potpunim početnicima koji se prvi put susreću sa Windows operativnim sistemom, internet tehnologijama kao i sa Office paketom. Pored toga, prilagođen je onima koji su samostialno učili i imali određena znanja, osobama koje žele da naprave prvi korak u prekvalifikaciji ili dokvalifikaciji kako bi dobile željeni posao u IT-ju, kao i onima koji žele da prošire svoje znanje i razviju veštine koje će im koristi u nekoj drugoj oblasti.

“Polaznici su dobili veštine i znanja kako bi mogli da postanu stručni za napredan rad na računarima. Pored toga, dobili su i resurse, odnosno štampani materijal i alate, visokostručna znanja i veštine, da svoje znanje primenjuju u građenju profitabilne karijere. Na kraju, polaznici su dobili i zvanične sertifikate, izdate od strane Akademija Oxford”, kaže profesor Stanojević.

Prema njegovim rečima, grupa je bila veoma motivisana za rad i svi su uspeli da savladaju planirano gradivo i urade testove sa jako dobrim rezultatima.

Ova aktivnost sprovodi se u okviru projekta Amplifying Local Voices for Equitable Development (ALVED) koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a sprovode Peaceful Change initiative i People in Need u partnerstvu sa Građanskim Inicijativama, PEN – Peer Educators Network i NVO Aktiv.