Mladi volonteri YouthBuild-a u akciji

 YB IT header

 

 

IMG_9426Bujanovac, 18.08.2015Mladi volonteri YouthBuild-a samoincijativno su se priključili akciji renoviranja Muzičke škole i Dečijeg vrtića u Bujanovcu. U akciju renoviranja ove dve ustanove učestvovalo je po četrdeset pripadnika  Nacionalne garde Ohajo i  pripadnika  Vojske Srbije. Renoviranje Muzičke škole i Dečijeg vrtića u Bujanovcu je zajednička akcija pripadnika srpske i američke vojske a u okviru projekta međudržavne vojne saradnje Republike  Srbije sa Nacionalnom gardom Ohajo.

Mladi volonteri su izrazili želju od samog početka radova da učestvuju u akciji, ali zbog vrste posla – građevinskih radova- oni nisu mogli da daju doprinos u prvoj fazi. Priliku su dobili u poslednja tri dana, te su pomogli oko sređivanja. YouthBuild je prepoznat po svojim akcijam ne samo u Bujanovcu nego u celoj Srbiji, učestvovanjem u raznim akcijama: renoviranje javnih prostora, ekološke akcije, čišćenje terena tokom poplava kao i akcije koje su promovisale principe ljudskih prava i aktivnog građanstva. Jedan od objekata na kojem su radili i pre je Muzičke škola u Bujanovcu koja spada među objekte koji su bili najugroženiji. Youth Build aktivisti su uspeli, prema svojim mogućnostima, da je srede u martu 2014.godine ali je to bilo nedovoljno.  Srećom, njihov rad prate donatori, koji su odlučili da pomognu obnovu ova dva objekta. Zamenjeni su krovovi, rađeni su molersko-fasaderski radovi, zamenjena je kompletna električna instalacija, ugrađene su štedljive sijalice, stavljena je izolacija na muzičku školu, tako da će objekti izgledati potpuno drugačije.

„Imala sam priliku da učestvujem u raznim akcijama koji su u prošlosti realizovane, ali ova akcija je posebna za mene i moje prijatelje jer smo shvatili da naš rad prate donatori i lokalna zajednica. Nastavićemo sa akcijama tokom cele godine jer želimo da pokažemo da mladi mogu da budu pokretači lokalne zajednice, da volonterski pokreću i realizuju akcije koje će doprineti poboljšanju uslova života “ rekla je Snežana Dimić učesnica YouthBuild-a.

(null)

Obe vojske su oduševljene mladim volonterima. Ovo radimo za narod i drago nam je što se uključila lokalna zajednica, a posebno mladi, istakli su vojnici. Zahvaljujemo i SFC Miachael Hall iz Civil Affairs US Army na sjajnom dočeku, posebno za govor  koji je bio jako motiviišući za naše mlade.

Do sada je 212 mladih ljudi, budućih lidera svojih lokalnih zajednica, prošlo kroz YouthBuild program koji se sprovodi u južnoj Srbiji i Sandžaku. YouthBuild je pomagao mladim ljudima da se umreže i zbliže, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost ili socijalno nasleđe.

 

 

 

Logo-MOS-cirilica

Пројекат “Запошљавање младих жена у ИТ сектору” спроводи УдружYouthBuildење грађана за демократију и грађанско образовање “Грађанске Иницијативе” финансира министарство омладине и спорта Републике Србије.

Program YouthBuild – Edukovani i aktivni mladi koji u Srbiji koji sprovode Građanske inicijative, razvijen je po uzoru na YouthBuild International program koji daje odlične rezultate u 15 zemalja širom sveta. Sa preko 30 godina iskustva, YouthBuild je pripremio preko 94 000 mladih ljudi da budu aktivni, angažovani i sami grade svoju zajednicu.YouthBuild program podržalo je Ministarstvo omladine i sporta, YouthBuild Interational.

Više o YouthBuildu i Građanskim inicijativama možete videti na sledećim adresama:
www.youthbuildsrbija.org,  facebook.com/YouthBuildSrbija, www.gradjanske.org, facebook.com/GradjanskeInicijative