Monitoring matrica – Sledeći korak

Beograd, 20. mart 2018.  Članovi BCSDN-a sastali su se 19. i 20. marta u Prištini na Kosovu za stratešku radionicu o praćenju matrice, koju je vodilo Kosovsko udruženje za civilno društvo (KCSF), kako bi se očvrsnula pozicija mreže i napori u praćenju i zagovaranju poticajnog okruženja, Pod temom “The Way Forward”, radionica je služila za utvrđivanje zajedničke strategije i plana za izradu Matrice praćenja u nadolazećim godinama, usresređujući se na strateško pozicioniranje, prezentaciju i komunikaciju prema ključnim igračima. Članovi BCSDN-a naglasili su svoju predanost Matrici praćenja kao jednoj od temeljnih i najvrednijih aktivnosti mreže na području omogućavanja podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva.

Na dvodnevnoj radionici učesnici su se pozvali na prethodno iskustvo izrade Matrice praćenja i naučenih lekcija, kako u pogledu praćenja i zagovaranja temeljene na nalazima. Razmatran je vremenski okvir sa ciljevima te su predloženi bolji i učinkovitiji alat za buduće praćenje i zagovaranje, sa ciljem doslednog sisitemskog praćenja okruženja OCD na zapadnom Balkanu i Turskoj (WBT). Matrica za praćenje prepoznata je kao relevantan i verodostojan alat, koristeći stručnost i legitimitet mreže, donatora, institucija EU i drugih organizacija i mreža civilnog društva, ne samo u WBT regiji već i u drugim regijama i na globalnom nivou.

BCSDN će nastaviti s naporima za promicanje poticajnog okruženja putem Matrice praćenja, a izveštaji  o državama ili ažuriranja za 2017. biće objavljena u narednim mesecima na platformi Monitoring Matrix: www.monitoringmatrix.net

Tags: