Musli od šumskog voća leči nezaposlenost

Pet vrsta sušenog voća – malina, kupina, crvena ribizla, šumska jagoda i aronija, koje se mogu jesti pojedinačno ili u savršenoj kombinaciji muslija od šumskog voća, a mogu se naći u ponudi socijalnog preduzeća Naše zeleno polje, koje zapošljava osobe sa invaliditetom iz Užica i okoline.

Do pre par godina Zlatiborski okrug je imao jedno preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje OSI – “Budućnost” iz Sevojna. Kada je preduzeće otišlo u stečaj, 30 osoba sa invaliditetom je ostalo bez posla, a cela teritorija je ostala preduzeća koje je na adekvatan način, sa pogodnostima koje pruža Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju OSI, dugoročno moglo zaposliti osobe sa invaliditetom.

Udruženje invalida cerebralne i dečije paralize Užice je iskoristilo ovu zakonsku mogućnosti i 2016. odlučilo da osnuje preduzeće u kojem bi bile zaposlene osobe sa invaliditetom. Nakon 8 meseci pribavljanja dokumentacije, i u proseku 70 overenih paprira za jedno rešenje, mnogo belih pogleda u lokalnoj samoupravi osnovano je Naše zeleno polje, preduzeće za sušenje i preradu voća. Grad je ustupio prostor, koje su zaposleni u udruženju pripremili, aplicirali za sredstva na raznim konkursima i konačno prilagodili tako da mogu da budu konkurentni u proizvodnji i plasiranju svojih proizvoda na tržište. Oprema, međutim, predstavlja prvi korak u preradi i nije dovoljna da bi se zaokružio proizvodni proces. Nakon toga je došlo na red opremanje tehnologijom dovoljno modernom da može da se prilagodi uslovima rada osoba sa invaliditetom, obzirom na stepen automatizacije i jednostavnost postupka manipulacije opremom.

Osobe sa invaliditetom zaposlene u preduzeću će imati bolji kavalitet života, jer će im biti omogućeni redovni prihodi, ali i OSI – korisnici socijalnih usluga, kojima ćemo iz profita preduzeća usmerenim ka sufinansiranju socijalnih usluga, unaprediti kvalitet života i proširiti spektar socijalnih usluga“ kaže Čedomir Cicović, generalni menadžer i rukovodilac proizvodnjom, plasmanom i marketingom ovog preduzeća.

Proizvodi koje Naše zeleno polje priprema su jedinstveni na širem tržištu Srbije i regiona. Pet vrsta sušenog voća – malina, kupina, crvena ribizla, šumska jagoda i aronija, koje se mogu jesti pojedinačno ili u savršenoj kombinaciji muslija od šumskog voća mogu se naći u ponudi socijalnog preduzeća Naše zeleno polje.

Zahvaljujući SmartStart projektu zaposleni u socijalnom preduzeću Naše zeleno polje će ostvariti prihode, postati finansijski nezavisni od članova njihovih porodica, rehabilitovani kroz rad i proći kroz kontinuiranu edukaciju i postati socijalno uključeniji u društveni život. Stvaranjem dodatnog profita preduzeća, koji će nakon proširenja proizvodnje i asortimana biti usmeren na socijalne usluge, unaprediće se kvalitet i vrste socijalnih usluga, povećati broj korisnika usluga i omogućiti održivost usluga, a time će se podići kvalitet života OSI korisnika usluga.

“Ako već do sada niste shvatili – mi nismo neka obična “sušara za voće”, mi smo mala, neobična fabrika zdrave hrane koja ljudima menja život!” zaključuje Čedomir.”

Naše zeleno polje možete kontaktirati na Facebook stranici.