Nacionalna konferencija o osnovama prava, javnim politikama i praksama – EU standardi

capture

 

Beograd, 23. decembar 2016. – TACSO resursni centar Građanskih inicijativa i TACSO kancelarija Srbije, u okviru P2P (Ljudi ljudima) programa, organizovala je dvodnevnu Konferenciju o osnovnim pravima, javnim politikama i praksi – EU standardiModeli praćenja javnih politika u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Cilj konferencije bio je da organizacije civilnog društva zajednički dođu do zaključaka u kom smeru se treba dalje kretati u procesu EU integracija.

Konferenciju su otvorili Zorica Rašković, nacionalna savetnica TACSO Srbije, u ime Građanskih inicijativa  Bojana Selaković,  v.d. izvršne direktorke i Danilo Ćurčić, pravni ekspert YUCOM-a.

p2p

Usledila je radionica „Dijalog cafe“, na kojoj su učesnici u simuliranoj atmosferi kafea, razmenili svoja iskustva i prakse u radu svojih organizacija. U fokusu radionice je bio dijalog kao preduslov i ključ dobre saradnje. Pomoću ove metode, stvoren je okvir za zajednički rad, odnosno povezivanje učesnka i dolazak do zajedničkih ideja.

Konferencija je nastavljena sesijom posvećenom Poglavljima 23 i 24 procesa priključenja Evropskoj uniji. Ana Janković Jovanović, ispred YUCOM-a, govorila je o praćenju sprovođenja Akcionog plana za Poglavlje 23 i ukazala je na veliki problem neadekvatnog izveštavanja, istakavši da: „drzava nema potpune informacije o akcijama koje su sprovođene od strane nekih državnih tela, ali da i ta tela ne dobiaju potpune informacije i jasne instrukcije o koracima koje treba da preduzimaju. Bojan Elek, iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, govorio je o Poglavlju 24 kroz prizmu slobode, pravde i bezbednosti iz ugla građanskog društva. On je istakao da se od otvaranja ovog poglavlja do sada malo šta promenilo, odnosno da se u rešavanju nekih pitanja u okviru Poglavlja 24 prilično kasni. Takođe, naveo je da država i organizacije civilnog društva moraju sarađivati na zatvaranju pomenutih poglavlja.

img_0982

Nakon sesije o poglavljima usledila je sesija „Storytelling“, posle koje je i završen prvi dan konferencije. Eksperti iz zemalja članica EU iz regiona, sa učesnicima su podelili iskustva NVO iz svojih zemalja pre i nakon priključenja EU. Mircea Dragu iz Euroregionalnog centra za demokratiju ukazao je na pojavu da se broj NVO smanjio, a kvalitet poboljšao od ulaska Rumunije u EU. Ivan Novosel,  direktor Kuće ljudskih prava iz Zagreba je istakao da nakon ulaska u EU NVO nemaju više poluge spoljnih pritisaka na državu, što je bio metod na koji su ranije uvek mogli da računaju. I ovom prilikom, ponovljeno je prijateljsko upozorenje ne samo za NVO već i građane: Šta uradite do ulaska u EU – uradili ste. Novosel je ovom prilikom istakao nemerljiv značaj umrežavanja organizacija kako bi imale veću ekspertizu i jaču zagovaračku poziciju, princip koji se pokazao posebno korisnim nakon ulaska u EU.

Drugi dan sesije započeo je razgovorom sa Tanjom Miščević, šeficom pregovaračkog tima Vlade Republike Srbije sa EU, o potrebi da organizacije civilnog društva budu uključene u proces pristupanja, njihovoj ulozi u tom procesu, mogućnosti da budu konstruktivniji i kritičkiji partner. Ovom prilikom Miščević je navela da država i radne grupe za poglavlja nedovoljno komuniciraju rezultate građanima ili ne komuniciraju na dobar način, kao i to da je proces EU integracija jako složen i da treba imati i ekspertizu civilnog drustva i debatu o svim kontroverznim pitanjima koja prate ulazak u EU.

dsc_1379

Konferencija se nastavila radionicom „Pro-action cafe“, gde se diskutovalo o tome koja pitanja još traže odgovore kako bismo se kretali u zajedničkom smeru. Ključna pitanja koja su identifikovana u ovoj sesiji su prava manjina i sloboda izražavanja i medija.

img_1008

Završni segment konferencije,  posvećen  sumiranju utisaka i isticanju važnosti i neophodnosti učešća civilnog društva u procesima integracija, otvorio je Majkl Davenport,  šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji. On je naglasio da sve države članice EU pozdravljaju to što u Srbiji organizacije civilnog društva učestvuju u EU integracijama i uz to dodao da je on lično impresioniran nivoom posvećenosti Evropske komisjie Srbiji i njenom procesu integracija.

TACSO RC footer 2016

Tags:
, , ,