NAJAVA: Kakav nam je Zaštitnik građana potreban?

Pozivamo vas na tribinu „Kakav nam je Zaštitnik građana potreban?“, koja će se održati u sredu, 12. aprila, sa početkom u 11.00 sati, u Prostoru „Miljenko Dereta“ (Dobračina 55, u Beogradu).

 Na tribini će govoriti:

  • Pavle Grbović, narodni poslanik – Pokret slobodnih građana
  • Jelena Jerinić, narodna poslanica – Zeleno-levi front (NDMBGD)
  • Vladica Ilić, Beogradski centar za ljudska prava
  • Danilo Ćurčić, Inicijativa za ekonomska i socijalna prava A11

Diskusiju će moderirati Maja Stojanović, izvršna direktorka Građanskih inicijativa.

Narodna skupština Republike Srbije započela je proces izbora novog Zaštitnika građana. Spisak kandidata, uz prateće biografije, utvrđen je 24. marta 2023. godine od strane skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo. U svetlu aktuelnog procesa, želimo da pokrenemo razgovor o ovoj važnoj temi, kojoj je neopravdano dato malo pažnje u javnosti.

Kao nezavisna institucija za ljudska prava, Zaštitnik građana ima važnu ulogu u jednom demokratskom društvu, tako što nadgleda rad državne uprave i obezbeđuje zaštitu standarda ljudskih i manjinskih prava i sloboda na nacionalnom nivou. Uzimajući u obzir širinu oblasti nadležnosti institucije Zaštitnika građana, sve kritike koje su upućene ovoj instituciji u prethodnih 5 godina i činjenicu da se novi Zaštitnik građana sada bira na period od 8 godina, smatramo izuzetno važnim da se javnom raspravom uputi apel narodnim poslanicima da svojim glasovima spreče dalje urušavanje najvažnije institucije za ljudska prava u ovoj zemlji i time pokažu posvećenost zaštiti ljudskih prava onako kako je to predviđeno Ustavom.