[NAJAVA] Tribina u Kragujevcu – “Srbija pod ‘bratskom’ agresijom”

Pozivamo vas na tribinu “Srbija pod ‘bratskom’ agresijom”, koja će se  održati u četvrtak, 20. aprila u 19 časova, u Hotelu Kragujevac (sala 3), Kralja Petra I broj 18, u Kragujevcu.

Na skupu će govoriti predsednik Pokreta slobodnih građana i narodni poslanik Pavle Grbović, direktor Centra za praktičnu politiku Dragan Popović i novinarka portala “Raskrikavanje” Milica Ljubičić.

Skup će otvoriti novinar i voditelj kultne radijske emisije “Iz glave”, Miroslav Miletić, zajedno sa osnivačem Novog Optimizma, Branislavom Gutom Grubačkim. Novinar i predsednik NUNS-a Željko Bodrožić biće moderator tribine.

Kako navode iz Pokreta Novi optimizam koji je inicijator ovih tribina, ovaj događaj u Kragujevcu nastavak je razgovora sa građanima, civilnim društvom, novinarima, predstavnicima relevantnih institucija, na temu uticaja i posledica ruske propagande u Srbiji, i kako to utiče na njenu demokratiju, društvene procese i njen evropski put.

***

Seriju tribina “Srbija pod ‘bratskom’ agresijom”, Novi Optimizam je pokrenuo u martu u vidu javnih diskusija o proruskom uticaju na društvo i procese u Srbiji, ukazujući na probleme koje to donosi i tražeći odgovore na pitanja kako da se takvo stanje promeni.

Na skupu u Medija centru, u Beogradu 3. marta, učesnici tribine su ocenili da je javno mnjenje u Srbiji izloženo dugogodišnjem štetnom uticaju putinovske propagande, zbog čega se i dalje teško prihvata da se ne može stajati na strani agresora.

Ukazano je da se proruskom propagandom povodom rata u Ukrajini šire poluistine i razni spinovi, dok promena narativa prema Rusiji zavisi od političke volje vlasti u Srbiji. Većina učesnika je istakla da u slučaju promene narativa nosioca vlasti promeniće se i stav većine građana.

Upozoreno je da je neprihvatljivo i razočaravajuće da Srbija kao zemlja kandidat za članstvo u EU i dalje jasno staje na stranu agresora. Istovremeno, poručeno je da posledice nesuočavanja sa prošlošću doprinose kreiranju današnjih stavova u vezi sa Rusijom i ratom u Ukrajini, dok ruska propaganda potpiruje nereševanje otvorenih pitanja na Balkanu.

Više informacija o ovom događaju možete naći na društvenim mrežama Novog Optimizma

https://www.facebook.com/PokretNoviOptimizam

https://www.instagram.com/novi.optimizam/

https://twitter.com/novi_optimizam

Snimak događaja 3. marta dostupan na linku: https://www.youtube.com/watch?v=AcHX9nNC1gY