Napad na Kuću ljudskih prava u Beogradu

KLJP header

 

Beograd, 22.01.2016. – Nepoznati napadači razbili su izloge Kuće ljudskih prava i demokratije u Beogradu u toku noći između 21. i 22. januara. Policija je izvršila uviđaj i očekujemo hitnu reakciju kako bi se napadači pronašli i odgovarajuće kaznili.

Kuća ljudskih prava podseća javnost u Srbiji da je nasilje u društvu sve intenzivnije i da su mete do sada bili predstavnici institucija koje kritički govore o rezultatima vlasti, predstavnici opozicionih stranaka, a sada i organizacije za ljudska prava u Srbiji.

Ovaj napad događa se u trenutku kada se protivzakonito i nasilno poništava izbor člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije kog je predložilo civilno društvo i kada se donose represivni zakoni o okupljanju i javnom redu i miru koji ograničavaju slobodu delovanja građana i njihovih organizacija.

Napadi su i kulminacija kampanje koju protiv organizacija civilnog društva vodi državni list Politika koristeći metode iz doba kada je služila Slobodanu Miloševiću i optužujući udruženja građana da rade u interesu stranih sila.

Nasilje u Srbiji razvija se nesmetano pre svega usled odsustva efikasne reakcije državnih organa. Podsećamo javnost da još uvek nisu otkriveni naručioci napada na dekana FPN Iliju Vujačića niti napadači na novinare Davora Pašalića i Ivana Ninića, pomoćnika ministra obrazovanja Milovana Šuvakova i članicu Saveta za borbu protiv korupcije Miroslavu Milenović. Ni nasilnici koji su fizički napadali pripadnike opozicije na brojnim lokalnim izborima u poslednje tri godine takođe nisu privedeni pravdi, uključujući i teške incidente otmice u Vrbasu i brutalnog prebijanja predsednika Demokratske stranke u Mionici.

Kuća ljudskih prava poziva vlasti da hitno prekinu spiralu nasilja i da se institucionalnim metodama obračunaju sa nasilnicima. Svaki novi nerazrešeni slučaj otvoreni je poziv na nasilje i vlast u Srbiji snosiće apsolutnu odgovornost za ovakve postupke u budućnosti.

Kuća ljudskih prava i demokratije koju čine:

  • Građanske inicijative
  • Beogradski centar za ljudska prava
  • Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM
  • Helsinški odbor za ljudska prava
  • Centar za praktičnu politiku