Ne dozvolimo da Kragujevac ostane bez svojih novina

Nedeljnik „Kragujevačke”, koji nastavlja 85 godina dugu tradiciju čuvene „Svetlosti”, u četvrtak, 23. januara, prvi put se nije pojavio na kioscima. Razlog za to je blokada računa.

Prve novine u Srbiji, „Novine Srbske”, štampane su 1834. godine u Kragujevcu. Danas, skoro dva veka kasnije, ovom gradu preti da ostane bez lokalnih novina.

Grupa novinara, uz mnogo entuzijazma i ličnih žrtava, uspevala je da poslednjih godina, uprkos rastućim ekonomskim nedaćama i političkim pritiscima, održi list u životu. Još pre pet godina prešli su na minimalne zarade, a od pre nekoliko meseci, isplaćuju im se samo doprinosi.

Novinari i novinarke Kragujevačkih spremni su da nastave da rade pod ovim uslovima kako bi građani Kragujevca i dalje imali pristup informacijama od velikog značaja za njihov život. Ali, rastući dug štampariji, koji je dosegao 2.5 miliona dinara, onemogućava ih da opstanu.

Ne dozvolimo da Kragujevac ostane bez svojih novina!

Telefon za kontakt: 060/3624-007

Kampanju pokreće udruženje Res Publica iz Kragujevca u okviru Medijskog skloništa, podržanog od strane Građanskih inicijativa.

Prvi put posle 10 godina danas se na trafikama nisu pojavile "Kragujevačke novine". Evo šta je #izglave pričao Miroslav Jovanović.

Gepostet von Iz glave am Donnerstag, 23. Januar 2020