Nedelja Bekimovih filmova na Kosovu – nastavak Mirëdita, dobar dan! festivala

MDD logo

Drugo izdanje “Mirëdita, dobar dan!” festivala se nastavlja!

Nakon prezentacije kosovske kulturne i umetničke scene Srbiji, festival se kroz Nedelju Bekimovih filmova, nastavlja na Kosovu. Bekim Fehmiu, albanski, kosovski, beogradski, jugoslovenski i svetski glumac – simbol jedinstva, ali i raskola između dva naroda, bio je i ostao nepresušna inspiracija za stvaranje i realizaciju ovog festivala.

Nedelja Bekimovih filmova održava se od  6. do 10.oktobra, 2015.godine, u dva značajna grada u životu Bekima Fehmiua, Prištini i Prizrenu. Građani Kosova imaće priliku da uživaju u pet glumačkih ostvarenja Bekima Fehmiua: „Skupljači perja“, „Široko je lišće“, „Košava“, „Specijalno vaspitanje“ i  „Klopka za đenerala“.

Flyer - ENG - pg 2

Ceremonija povodom otvaranja biće upriličena u Kinu ABC u Prištini, 6.oktobra od 19.30h, projekcijom  nagrađivanog filma „Skupljači perja“, koji je, između ostalog, osvojio i Gran Pri u Kanu 1967.godine. Do 10.oktobra biće prikazani svi filmovi u Kinu ABC i Dokukinu. Televizija Koha Vision (KTV) će uživo prenositi ovu ceremoniju.

Ulaznice za sve projekcije su besplatne, ali se moraju rezervisati putem imejla na info@ngo-integra.org  ili pozivom na broj +381 38 246 717.

Više informacija o programu možete videti na www.mireditadobardan.com

 

Festival “Mirëdita, dobar dan!” je jedinistvena inicijativa koja zagovara uspostavljanje susreta i kulturne razmene beogradske i prištinske scene. Time će se omogućiti tradicija okupljanja i kontinuirane saradnje, a u cilju poboljšanja društvenih, političkih i kulturnih odnosa Beograda i Prištine. Namera organizatora jeste da ovi susreti postanu tradicija i doprinosu opštim težnjama ka uspostavljanju stalnog mira i normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Projekat “Mirëdita, dobar dan!”  sprovode Integra, Građanske inicijative, Centar za praktičnu politiku u saradnji sa KFOS i forumZFD. Organizaciju festivala “Nedelja Bekimovih filmova” pomogli su Centar za kinematografiju Kosova, Kino ABC, Dokukino, KTV, Sarajevo Film Centar i Centar Film. Projekat podržavaju: Ambasada Norveške u Prištini, Ambasada SAD u Prištini, Ambasada Švajcarske u Prištini, Ministarstvo Kulture Kosova i Opština Priština.