Nema kraja – Život i rad Miljenka Derete

Beograd, 3. novembar 2019. godine – Izložbom „Nema kraja”, uz prisustvo prijatelja, poznanika i gostiju, uz emocije i sećanja koja su lebdela u vazduhu, obeležili smo pet godina od smrti našeg osnivača i dugogodišnjeg direktora Miljenka Derete.

U ambijentu prepunom uspomena na Miljenka, uz originalan sto na kojem se davne 1996. godine začela ideja o stvaranju Građanskih inicijativa, postera, dokumenata, video i pisanih zapisa, bedževa koje je on nosio u Skupštini, poručeno je da će Građanske pokušati da ispune obavezu koju im je on zaveštao – da „ispuni velike cipele” koje im je ostavio u svojoj viziji promene društva.

Izvršna direktorka Građanskih inicijativa Maja Stojanović rekla je da je Dereta bio veliki čovek, koji je imao viziju, i da je Građanske inciijative ostavio na dobrim osnovama, zbog ljudi koje je cenio, rezultata koje je ostvario i onog što je društvo cenilo u njegovom radu.

Nedostaje nam kao čovek sa kojom smo mogli o svemu da razgovaramo. Sa njim smo se i svađali, ali on je bio osoba sa kojom si uvek mogao da se svađaš, a nikad ne posvađaš, ukazala je Stojanović.

Na otvaranju izložbe govorili su još i Stevan Filipović, reditelj, Tanja Azanjac, bivša saradnica Miljenka Derete, i njegovi ćerka i sin, Sara i Relja Dereta. Svako iz svog ugla, podsećali su na sve ono što je činilo Miljenka jednim od ključnih figura građanske scene u Srbiji, čoveka koji je svojim idejama i delovanjem obeležio u velikoj meri scenu građanskog društva.

U narednom periodu, kao jedan od planova Građanskih inicijativa za očuvanje Miljenkovog nasleđa, biće otvoren prostor za aktivizam koji će nositi njegovo ime. To biti mesto gde će moći da se okupe kreativni ljudi, i svi oni koji imaju žar da promene ovo društvo – Upravo ono što je Miljenko do pred sam iznenadan kraj života i sam zacrtao kao neku sledeću fazu u razvoju građanskog aktivizma.