Neuvažavanje preporuke Zaštitnika građana ruši temelje demokratije

Neuvažavanje preporuke Zaštitnika građana ruši temelje demokratije

Beograd, 23.septembar, 2015 – Beogradski centar za bezbednosnu politiku i dole navedene organizacije apeluju na Predsednika Vlade i Predsednika Republike Srbije da uvaže javne preporuke Zaštitnika građana za razrešenje ministra odbrane i direktora Vojnobezbednosne agencije.

Neispunjavanjem ovih preporuka obesmišljava se institucija Zaštitnika građana i ostalih nezavisnih državnih organa i krše se principi demokratske civilne kontrole oružanih snaga.

Čelnici Ministarstva odbrane i VBA su odgovorni zato što su Zaštitniku građana protivzakonito onemogućili uvid u tražene podatke, ometali pristup prostorijama i zaposlenima u Ministarstvu i Vojsci, obmanjivali javnost i učestvovali u kampanji protiv Zaštitnika građana.

Zaštitnik građana i Poverenik za slobodan pristup informacijama od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti prvi su državni organi u Srbiji koji su vršili demokratski nadzor i kontrolu nad vojskom, policijom i službama bezbednosti na delotvoran i odgovoran način. Time su pokazali da je demokratska civilna kontrola moguća u praksi. Zbog toga su postali uzor kako domaćim nadzornim telima, tako i onima iz regiona i Evrope.

U interesu svih građana i građanki je da nezavisni državni organi neometano rade u skladu sa propisima i najboljim praksama. Ukoliko Zaštitniku građana, instituciji kojoj je Ustav poverio da štiti ljudska prava, nije dozvoljeno da obavlja svoj posao, postavlja se pitanje ko će onda štititi prava građana u Srbiji.

Inicijativu su do sad podržali:

Građanske inicijative

Centar za javne politike

Fond za humanitarno pravo

Centar za evroatlantske studije

Južne vesti, Niš

Društvo protiv korupcije, Zrenjanin

SHARE fondacija

Udruženje Dea Dia

Centar za praktičnu politiku

Centar modernih veština

Link plus

Centar za ljudska prava Niš

Omladinski pedagoški centar Niš

Centar za primenjene evropske studije

Žene u crnom

ASTRA

Autonomni ženski centar

Centar za građansku akciju “Integra” Prijepolje

Inicijativa mladih za ljudska prava

Portal Dijalog Net i udruženje Dijalog

Beogradski centar za ljudska prava

Helsinški odbor za ljudska prava

Udruženje Ženske studije i istraživanja, Novi Sad

Komitet   pravnika   za  ljudska   prava YUCOM

Podrinjski Anti-Korupcijski Tim