Niš: Novinari prvog i drugog reda

U Nišu je, u okviru Medijskog skloništa održan onlajn razgovor, u kojoj su tri novinarke: Gordana Bjeletić, glavna i odgovorna urednica portala Južne vesti, Jelena Ćosin, dopisnica Večernjih novosti i Ivana Petrović sa City Smart radija analizirale neke važne teme, koje muče građane Niša.

U sat vremena emisije govorilo se o bezbednosti u gradu u kontekstu hapšenja članova kriminalne grupe Veljka Belivuka,  bezbednosti saobraćaja i Andrejevom zakonu, o aktivizmu, ali i o nedavnom proterivanju niških aktivista Srpske napredne stranke iz Crne Gore, kao i o slučaju „probnog otvaranja popravljenih pokretnih stepenica“, te zatezanja odnosa na liniji Gradonačelnica –lokalni mediji koje je zatim usledilo.

Iako je vest o tome da je ubijen najmanje jedan pripadnik grupe „Pink panter“ iz Niša kao i da je zbog toga uhapšen još jedan Nišlija kao saučesnik, emitovana na nekim televizijama sa nacionalnom frekvencijom, danima novinari iz Niša nisu uspeli da dobiju nijednu zvaničnu  informaciju o tome od niške policije. Sve tri novinarke su se složile da je nedopustivo da se takve stvari kriju od građana i konstatovale da, nažalost, ćutanje nadležnih institucija u gradu postaje pravilo kad god je reč o nekoj kriznoj situaciji.

Jelena Ćosin, novinarka Novosti je rekla da je u subotu bilo izvesno da se u gradu nešto neobično dešava.

„Bilo je izvesno veće prisustvo policije na ulicama nego inače. Međutim, tada nije bilo nikakve informacije da li je neko uhapšen ili ne. U nedelju smo na Pinku čuli informaciju ne samo da je likvidiran jedan Nišlija nego da je i jedan, koji je pomagao u toj likvidaciji zapravo Nišlija. Tu informaciju, da li je on uhapšen ili ne, da li se za njim traga, tu informaciju mi ni danas nekoliko dana kasnije nismo dobili ni iz policije ni iz tužilaštva.“ – objasnila je Ćosinova  i dodala da je njoj kao novinarki to potpuno neshvatljivo da u gradu u kom živi i radi ne može da dobije informaciju koju traži.- „Građani moraju da znaju takve informacije jer nije svejedno da li se neko ko je osumnjičen da se bavi takvim kriminalom slobodan, da li se kreće ulicama.“

Gordana Bjeletić je dodala da je apsurdno što građani znaju da je neko optužen na Pinku a ne znaju da li je to istina, da li je uhapšen.

„Neverovatno je da se takva informacija ne objavi u Nišu. Zašto bi građani bilo kog drugog grada u Srbiji bili u prednosti jer znaju šta se u njihovim gradovima dešava a da opet Niš bude taj gde će da se kriju te informacije koje nisu nebitne. Vi čujete da je neko ko ovde živi ubijao ljude. Bar je tako rečeno na Pinku i nakon toga –tajac! “ – kazala je Bjeletić i napomenula da su njoj lično uvek na pameti profesionalci koji se bave svojim poslom – „Zamislite da ste vi policajac ili tužilac i da cela javnost očekuje da im kažete informaciju koja jeste bitna i da vi to ne možete, jer sve mora da kaže ministar Vulin, i ako Vulin nije rekao, ili Predsednik Srbije to se nije desilo. A, građanima Niša je potpuno nebitno ko će da im to saopšti“.

U nedostatku zvaničnih informacija, novinari se dovijaju da dođu do informacija. Sa druge strane, primetno je da se nekim medijima dostavljaju materijali iz istrage, snimci uznemiravajućeg sadržaja iz kojih saznaju građani da u Nišu operišu dve kriminalne grupe povezane sa dva crnogorska klana. I opet iza toga nema ni potvrda ni demantija, a građani žele i imaju pravo da znaju.

Sa sličnom situacijom neprirodnog ćutanja institucija niški novinari su se suočili mnogo puta u poslednjih godinu dana. Ćutali su nadležni mesecima o svemu vezanom za pandemiju kovid-19 , o obolelima, o žrtvama. Ćutalo se i prošle godine kada je oteta dvanaestogodišnja devojčica. Danima novinari nisu dobijali nikakav odgovor od nadležnih vezan za taj slučaj. Ćutalo se u početku i o saobraćajnom udesu u kom su stradali dete i sredovečni muškarac. Kako su se sve tri sagovornice složile određene informacije kada se plasiraju zapravo nisu plasirane sa ciljem da se obavesti javnost već zbog manipulacije.

„Ja dugo razmišljam o problemu pravovremenog i istinitog informisanja građana u kriznim situacijama“ – rekla je Ivana Petrović  i dodala da je neshvatljivo da se stalno i iznova dopušta da u nedostatku informacija krene lavina poluinformacija ili najčešće, dezinformacija. – „To se ponavlja od slučaja , do slučaja. I stiče se utisak da se ili trapavošću nadležnih ili namerno ostavlja vakuum prostor u kome bujaju neistine. Kome je to u interesu?“

Jelena Ćosin se slaže sa tim i dodaje da se neke veoma važne informacije plasiraju kao nevažne i smešne kao u slučaju korona virusa.

„U šta da veruju građani? U šta da mi verujemo? I kako mi novinari da uopšte dokažemo da je nešto istinito ili neistinito“ – zapitala se Ćosin.

Druga tema o kojoj se razgovaralo je tragična saobraćajna nesreća  početkom januara,koja je rastužila i uznemirila Nišlije kada je od strane bahatog vozača usmrćeno dvoje ljudi na trotoaru od kojih je jedno dvanaestogodišnje dete. Ovaj događaj je izazvao reakciju građana ne samo na društvenim mrežama već su održani i protesti a pokrenuta je i inicijativa za usvajanje Andrejevog zakona po kome bi se smrtni ishod usled bahate vožnje imao smatrati ubistvom.

Tri novinarke su govorile i o međunarodnom incidentu kada su proterane niški članovi SNS iz Crne Gore jer su se prijavili kao turisti a tamo su radili na obučavanju pripadnika jedne političke stranke. Iako se može smatrati incidentom na nivou dve države, ta vest o proterivanju nije imala značajniji odjek u Nišu.

Za sam kraj, govorilo se o jednoj situaciji koja je mogla da bude i smešna, da nije došlo do zatezanja odnosa na liniji Gradonačelnica – lokalni mediji.  Iako su uredno pozvani da isprate „probno puštanje u rad popravljenih pokretnih stepenica na ulazu u podzemni prolaz“ , što je veoma brzo postalo viralno i izazvalo podsmeh kod mnogih građana, događaj se nije održao, Gradonačelnica se nije pojavila a umesto prihvatanja greške usledio je neprimereni napad na pojedine medije koji su se pozivu odazvali.

Kompletan onlajn razgovor tri niške novinarke u okviru Medijskog skloništa možete  pogledati na linku

https://www.facebook.com/citysmartradio/videos/361672914868847