Novi Sad, 9. maj: “RAT I ‘BRAT’ – Koja je tvoja crvena linija?”

Pokret Novi Optimizam i Građanske inicijative pozivaju vas na tribinu “RAT i ‘BRAT’ – Koja je Tvoja crvena linija?”

Razgovor će biti održan u Novom Sadu 9. maja kada obeležavamo Dan Evrope i Dan pobede nad fašizmom u sali Radničkog Doma „Svetozar Marković” (Bulevar Mihajla Pupina 24) u 18 časova.

Dok se spremamo da i ove godine obeležimo Dan pobede nad fašizmom, u znak sećanja na završetak Drugog svetskog rata u Evropi, upravo na evropskom tlu – u Ukrajini, bukti rat. A gde se nalazi Srbija u kontekstu ruske agresije na suverenu Ukrajinu?

Da li Srbija, kao evropska zemlja, može sebi da dozvoli luksuz da se drži po strani i još jednom propusti istorijski momenat koji će definisati svet u narednim decenijama?

Na Dan Evrope, na ova i mnoga druga pitanja, odgovore će pokušati da daju: reditelj i profesor Stevan Filipović; politikolog, profesor i aktivista Radivoje Jovović; novinar i publicista Boris Varga; pozorišni kritičar, teatrolog i profesor Ivan Medenica; sociološkinja i profesorka u gimnaziji Marija Vasić; novinar i predsedink NUNS-a Željko Bodrožić; advokat Vladimir Beljanski.

Razgovor moderira novinarka Marina Fratucan.

Pre početka tribine okupljenima će se obratiti i Maja Stojanović, direktorka Građanskih inicijativa, Branislav Guta Grubački, osnivač Novog Optimizma, i Peter Nikitin, predstavnik ruske dijaspore i član neformalne grupe „Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata“.