Novi trendovi i alati za građanski aktivizam u Srbiji

 

Beograd, 28. maj 2024.

Samit pod nazivom „Prilagođavanje promenama u prostoru za građansko delovanje“ okupio je i angažovao preko 100 ključnih predstavnika civilnog društva, vladinih ministarstava, nadzornih institucija i akademske zajednice. Ovo je bila prilika da se razmene stavovi i razgovara o primerima kolektivnog delovanja, identifikuju se putevi na kojima civilno društvo može uticati na pozitivne promene i naučiti kako se može pripremiti za nova dešavanja u okruženju.

„USAID vidi snažno civilno društvo kao suštinski element jake demokratije – tako da smo srećni što vidimo okupljenje članove civilnog društva, akademske zajednice i vlade kako razgovaraju o mogućim rešenjima za izazove sa kojima se civilno društvo suočava. Zaista smo uzbuđeni što vidimo kakav napredak može da se postigne u mesecima i godinama koje su pred nama”, rekla je Bruk Ajšam, direktorka misije USAID-a u Srbiji.

„Jedan od osnovnih principa Švajcarske međunarodne saradnje je podsticanje inkluzivnog i participativnog procesa donošenja odluka. Verujemo da je otporno i aktivno građansko društvo sastavni deo demokratskog tkiva svake nacije. U Srbiji to znači podršku akterima civilnog društva da angažuju građane na smislen način, obezbeđujući da se njihov glas čuje i njihov doprinos vrednuje. Uveren sam da kroz naše kolektivne napore možemo da negujemo otpornije, živahnije i uticajnije građansko društvo za dobro Srbije. “, istakao je Ričard Koli, direktor Švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji.

Biljana Dakić, direktorka projekta Za snažnije građansko društvo, PartnersGlobal, istakla je važnost promene narativa o civilnom društvu i bolje komunikacije sa građanima. „Decenijske negativne kampanje o stranim plaćenicima ostavile su traga u glavama građana koji u najvećoj meri ne prepoznaju značaj aktivnosti organizacija civilnog društva. Nastavićemo da podstičemo organizacije da efikasnije komuniciraju sa građanima, grade bazu podrške i izvore održivosti u svom okruženju“, zaključila je Dakić.

Ovaj samit je bio deo projekta „Za snažnije građansko društvo“, koji finansiraju Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), a sprovodi Partners Global.