Obeležen Dan ljudskih prava

Ponedeljak, 11. decembar 2017. godine – U petak, 8. decembra 2017. godine, povodom obeležavanja međunarodnog Dana ljudskih prava, Kuća ljudskih prava i demokratije priredila je izložbu „Ljudska prava i tolerancija u umetničkom tumačenju plakata“ autora i autorki iz preko 15 zemalja sveta, dodelu nagrada najistaknutijim novinarima/kama za odgovorno izveštavanje i podizanje svesti o značaju poštovanja ljudskih prava u medijima u 2017. godini, kao i svečani koktel. Događaj su otvorili predstavnici organizacija koje čine Kuću ljudskih prava i demokratije: Maja Stojanović (Građanske inicijative), Vesna Petrović (Beogradski centar za ljudska prava), Milan Antonijević (YUCOM), Jelena Džombić (Helsinški odbor za ljudska prava) i Dragan Popović (Centar za praktičnu politiku). 

Odluka da se ove godine nagrada dodeli novinarima doneta je jer smatramo da su mediji prirodni saveznici boraca za ljudska prava i svih građana Srbije i da moramo za njihove slobode da se borimo jednako koliko i oni sami.

Nagrada je dodeljena Nikoli Radišiću, novinaru koji ne voli nepravdu, ne voli licemere, voli život. Sebe smatra velikim borcem za očuvanje životne sredine, prava životinja, prava manjina, od samog početka karijere bavio se istraživanjem pojava koje ugrožavaju prava građana. Nagradu mu je uručila Maja Stojanović.

Druga nagrada, koju je dodelila Vesna Petrović, uručena je Gordani Bjeletić, koja se danas na televiziji N1 bavi sudbinama ljudi koji su  iz nekog razloga obespravljeni. Posebnu pažnju posvećuje običnim ljudima i kršenju ekonomskih i socijalnih prava, svojim prilozima skreće pažnju javnosti na nepravde sa kojima se oni susreću.

Događaju su prisustvovali predstavnici organizacija civilnog društva, narodni poslanici, predstavnici ambasada, kao i građani.