Od učesnice našeg treninga o fotografiji, do međunarodne foto kolonije

Jovana Stošić iz Lebana jedna je od učesnika nedavno završene međunarodne foto kolonije “Foto Istok = Foto Zapad” održanoj u Nišu, na kojoj je učestvovalo osmoro studenata novinarstva i osmoro migranata iz prihvatnog centra u Preševu. Jovana je apsolvent na Departmanu za novinarstvo, a ljubav prema fotografiji otkrila je na treningu o osnovama fotografije koje su organizovale Građanske inicijative za mlade sa juga Srbije. Za organizovanje ove kolonije saznala je od predavača na treningu, a danas je otvorena i izložba radova učesnika kolonije u Kampu fabrike umetnika, divnom mestu u prirodi, pored Niša.

„Ovo je bilo zaista odlično iskustvo, družili smo se sa migrantima sa kojima se ispostavilo da imamo mnogo istih interesovanja, razbili smo neke predrasude, kako mi, tako i oni, jer su nam rekli da su se plašili kako ćemo ih prihvatiti. Drago mi je da znam da će i oni sa ovog događaja otići sa pozitivnim razmišljanjem“, kaže Jovana, koja je pre dva meseca, sa još petnaestak vršnjaka, završila kurs o osnovama fotografije, u organizaciji Građanskih inicijativa.

„Trening je bio odlično organizovan i naučili smo dosta stvari, ali smo dosta i vežbali, učili smo jedni od drugih, bili smo modeli jedni drugima. Naučili smo koliko je čovek na fotografiji važan, jer on oživljava fotografiju“, priča Jovana, koja se nepovratno zaljubila u fotografiju i planira njome da se bavi i u budućnosti, što je idelana kombinacija sa njenim opredeljenjem u vezi zanimanja, s obzirom na to da završava novinarstvo: „Fotografija je jedan zaustavljeni trenutak u vremenu, kojeg uvek možemo da se setimo i koji uvek može da nas vrati na momente koje smo doživeli i prizore u kojima smo uživali“.

Glavni „krivac“ za razvoj interesovanja za fotografiju kod Jovane, ali i mnogih drugih mladih ljudi, je fotograf Saša Đorđević, predavač na treningu o osnovama fotografije, koji su organizovale Građanske inicijative, ali je i organizator ove međunarodne foto kolonije, preko Medijskog istraživačkog centra Niš. Grupa od osmoro studenata novinarstva i osmoro migranata provela je pet dana u Nišu, fotografišući najzanimljivije lokacije u ovom gradu.

„Mi smo na ovaj način želeli da grupi migranata omogućimo da kreativno provedu nekoliko dana. Želeli smo da ih malo detaljnije uputimo u moć fotografije kao medijskog alata, kako za davanje nekih informacija, tako i za zagovaranje i podizanje svesti. Za studente smo se odlučili zato što smo kroz ranije projekte videli da mladi imaju neku vrstu odbojnosti prema ljudima koji nisu odavde, kako bi bolje upoznali drugu kulturu, ali i usavršili ono što već uče na fakultetu“, kaže Đorđević i dodaje da su se polaznici tokom trajanja kolonije družili, razmenjivali iskustva, „krali“ kadrove jedni od drugihi i da od prvog momenta nije bilo nikakvih barijera.

„Ova izložba se uopšte ne razlikuje od mnogih izložbi profesionalnih fotografa na kojima sam ja bio. Fotografije su fenomenalne, učesnici su tokom pet dana tačno iskristalisali sve što su imali u glavama i našli način da se fotografski najbolje moguće izraze“.

Sađa Đorđević kaže da fotografija i te kako može da bude vid aktivizma.

„Fotografija mnogo duže ostaje u sećanju gledalaca nego pisana reč ili video, to je činjenica. Ako se fotografijom prikaže nešto čime može da se pošalje informacija, zagovara nešto ili podiže svest o nečemu, lakše se dopre do šireg auditorijuma i duže ostaje u svesti konzumenata. Migranti se, na primer, često osećaju usamljenim, ne toliko u centrima u kojima borave, koliko kada se nađu na ulici. Ukoliko naprave pravu fotografiju, koja će oslikati njihova osećanja, to će poslati jaku poruku svima koji je vide. Nakon toga ljudi će znati da oni pate, da su tužni, i neće okrenuti glavu od njih kada ih sretnu na ulici. Sa druge strane, poruka se ne može poslati lošom fotografijom, a ovde su sve fotografije dobre“, priča Đorđević i dodaje da je većina migranta, učesnika ove kolonije, poreklom iz Sirije.

Autorka: Milica Branković