Odbranimo reke Stare planine – konferencija za medije

Beograd, 16. novembar 2018. godine – Inicijativa Odbranimo reke Stare planine i Građanske inicijative, pozivaju Vas da se pridružite konferenciji za medije 22. novembra od 12 časova, u biblioteci Kuće ljudskih prava, Kneza Miloša 4, Beograd.

Na konferenciji će biti reči o najavljenom protestu u Beogradu i aktuelnim dešavanjima u Rakiti, na Staroj planini i u Raškoj.

Obratiće Vam se meštani Rakite i aktivisti: Aleksandar Panić, Desimir Stojanov, Goran Tokić, Blagoje Pejić i Aleksandar Jovanović Ćuta.

Stara planina je najveći park prirode u Srbiji i prirodno dobro od izuzetnog značaja na čijoj teritoriji živi više od 115 endemičnih vrsta biljaka i preko 100 zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta, gde se nalazi veliki broj hidroloških i geomorfoloških struktura i koji slovi za jedan od lepših predela Srbije.

Inicijativa za izgradnju malih hidroelektrana na Staroj planini dovela bi do toga da neke od najlepših i najčistijih reka u Srbiji isuše i sprovedu u cev čime bi se promenio izgled rečnog korita i okoline. Time bi nastala ekološka katastrofa nesagledivih razmera. Dodatni problem je što bi se izgradnjom MHE ugrozio izvor pijaće vode u Pirotu.

Inicijativa Odbranimo reke Stare planine bori se za očuvanje reka i vodopada Stare planine. Građanske inicijative podržavaju inicijativu za obustavljanje izgradnje malih hidroelektrana na području parka prirode Stara planina i zalažu se za poštovanje presuda koje brane gradnju na ovom području.

Protiv uništavanja reka – reci NE za MHE!