Održan osnovni trening o organizacionom razvoju

Novi Sad, 23-25. septembar 2019. godine – Predstavnici 12 organizacija civilnog društva dobili su priliku da prođu osnovni trening za organizacioni razvoj koji je pokrio finansijsko-administrativne obaveze udruženja, PR tehnike i alate za bolju promociju udruženja i set pravila za odgovorno upravljanje organizacijom. Trenerski tim Resurs centra odgovorio je na pitanje šta je sve potrebno kako bi se odgovorno i efikasno vodilo udruženje.

Treningu su prisustvovala udruženja iz devet gradova, iz različitih delova Srbije.  Oblasti kojima se ova udruženja bave su vrlo raznovrsna. Tri udruženja se bave zdravstvenom zaštitom (Hrabriša; Nacionalno udruženje za pomoć i podršku osobama sa alergijama, celijakijom i ostalim autoimunim bolestima… Alergija i ja; „Udruženje za pomoć osobama sa autizmom“), jedno se bavi ljudskih pravima (Beogradski centar za ljudska prava), dve ekološke organizacije koje se bave zaštitom životne sredine i održivim razvojem (Centar za regenerativnu održivost gradova – CeROG i Dete – zaštitnik planete), dva udruženja koja se bave ruralnim razvojem i zapošljavanjem žena (Savez seoskih žena Čajetine; Etno konac), jedno romsko udruženje (Udruženje Roma Oplenac) dva udruženja za mlade (Udruženje građana Krug podrške; Asocijacija za mlade), i jedno udruženje koje se bavi neurolingvističkim programiranjem (Vladari svog života).

Administracija i finansije predstavljaju pravi bauk za svako noovosnovano udruženje. Interaktivni trening pružio je neophodna znanja za vođenje udruženja, a trenerice Nada Likar, Jelena Stević, Dejana Stevkovski, Marija Vujković i Milica Antić, svaka iz svoje oblasti, odgovarale su na pitanja i ponudile učesnicima resurse kako bi došli do informacija koje su im neophodne.

Učesnici su pozvani da posećuju sajt Resurs centra i prate događaje koje će u narednom periodu sprovoditi Građanske inicijative, ali i drugi partneri koji rade na realizaciji ovog projekta.

Osnovni trening o organizacionom razvoju održan je od 23. do 25. septembra u Hotelu Park u Novom Sadu.

Bazični trening za organizacioni razvoj udruženja je prvi od 12 predviđenih treninga do kraja 2019. godine, za organizacije civilnog društva u Srbiji, koji sprovodi konzorcijum organizacija predvođen Građanskim inicijativama, zajedno sa Trag fondacijom, Catalyst fondacijom, Srbijom u pokretu, Centrom za socijalnu politiku i lokalnim Resurs centrima: BUM, Narodni parlament Leskovac i Forca Požega, a uz podršku Evropske komisije.