Održan partnerski sastanak projekta Smart Start

Beograd, 16. decembar 2018. godine – Upravni odbor projekta koordinira i usmerava aktivnosti projekta i odgovoran je za aktivnosti koje provode partneri u svakoj zemlji u kojoj se provode projektne aktivnosti. Poslednji sastanak PSC održan je u Beogradu od 14. do 15. decembra u Kući ljudskih prava u Beogradu. Sastanak je organizovao CPCD kao vodeći partner, i logistički je podržan od strane Građanskih inicijativa, kao lokalni partner. Svi partneri su bili prisutni:

  1. Damir Zeković (CPCD)
  2. Dejan Žakula (CPCD)
  3. Zlatko Simonovski (CRPM)
  4. Biljana Sekulić (IPER)
  5. Ozunel Sul Ceylan (YADA)
  6. Milica Antić (GI)
  7. Ksenija Nikić (GI)

Predstavljeni su rezultati i budući planovi projekata Smart Start.

Uz ovaj sastanak organizovana je i razmena iskustava grantija iz Turske, Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Srbije. Iz svake zemlje je bilo prisutno po dva nosioca projekta koji su predstavili svoja iskustava i uspešne priče.

Iz Makedonije događaju su prisustvovali predstavnici udurženja Humana – mreža humanitarnih organizacija i udruženja gradana koje se bave pitanjima starijih i CSI turistička biciklistička eko tura kroz Makedonske gradove.

Crnogorski partneri su sa sobom doveli prestavnike udruženja Roditelj, koje je osnovano radi poboljšanja prava roditelja i njihove dece i udruženje Seljak.me, koje je prva online platfora za otkup robe i usluga u poljoprivredi i stočarstvu.

Iz Turske su prisustvovali partneri YenidenBiz organizacije koja se bavi osnaživanjem obrazovanih žena i njihovim umrežavanjem, i Culture Routes Socitey organizacija koja sprovodi istorijske ture kroz južnu Tursku, biciklom, pešačenjem ili jahanjem.

CPCD iz Bosne i Hercegovine predstavio je udurženja Zumba sa Dilom koje u svoje časove ovog aktivnog plesa uključuje i decu sa autizmom. Pored njih došao je i predstavnik udurženja Naša djeca Dudin Tamer koje je osnovano kao udruženje građana i prijatelja djece bez roditeljskog staranja i osoba sa teškoćama u razvoju. U okviru projekta imaju prostor koji izdaju da bi udurženje bilo samoodrživo.

Iz Srbije Smart Start grantiji koji su prisutsvovali predstvili su svoje ideje i planove koje aktivno sprovode. Ema iz Razlivališta je predstavila radionice za planiranje karijere koje radi sa mladima, dok je Stevan iz udruženja San predstavio svoju ideju o organskoj proizvodnji jaja na farmi pilića Happy chicken.

Sastanku se pridružila Dina Rakin isred Koalicije za razvoj socijalnog preduzetništva i EPUS-a, koja je predstavila strategiju zagovaranja za Zakon o socijalnom preduzeništvu u Srbiji.

Osim što je sastanak bio produktivan, to je bila odlična prilika da se partneri upoznaju i sarađauju i izmene iskustva.

Cilj projekta SmartStart je pomoć u stvaranju uslova za društveno preduzetništvo organizacija civilnog društva i unapređenje njihove održivosti, finansijske sposobnosti i društvenog uticaja u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i Turskoj.