Održan prvi čas građanskog vaspitanja na temu radikalnog ekstremizma

Niš, 21. februar 2018. godine – Dana 21.02.2018. u Nišu, u gimanziji Bora Stanković održan je prvi čas građanskog vaspitanja na temu radikalnog ekstremizma u okviru projekta Isključi predrasude koji sprovodimo uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji.

Učesnici radionice promišljanja o ekstemizmu su bili učenici drugog i trećeg razreda ove škole, koji su sa svojom profesorkom Irenom Delčev Veselinović prošli kroz deliberaciju i izveli zaključke da li je potrebno uvesti zabranu ekstremnih desničarskih partija. 20 učenika je učestvovalo.

Zapažanje nastavnice: “Deca su odlično sarađivala, bili su motivisani i aktivni, prijatno su me iznenadili ozbiljnim i zrelim pristupom temi, slobodom da vrlo otvoreno postavljaju pitanja i razmenjuju mišljenja. Predlozi za akcije su bili kratak film, predstava, humanitarna akcija, anketa za učenike. U pripremanju akcije samoinicijativno su izrazili želju da učestvuju svi, bez izuzetaka. Prijatno sam iznenađena pokazanim interesovanjem učenika da se razgovor na ovu temu nastavi, jer nam je uvek malo vremena. Već na sledećem, regularnom času, nastavićemo razgovor. ”

Nakon časova deliberacije, učenici će sprovesti razne akcije koje sami osmisle na temu borbe protiv govora mržnje i radikalnog ekstremizma čiji rezultati će biti predstavljeni na završnom događaju.

U projekat je uključeno 6 srednjih stručnih škola i gimnazija iz Niša. Atmosferu sa prvog časa možete pogledati dole.

 

Projekat se sprovodi uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji