Održan trening „Razgovori sa knjigovođom”

Beograd, 6. novembar 2018. godine –

Građanske inicijative organizovale su 5. i 6. novembra trening pod nazivom „Razgovori sa knjigovođom“, kao deo projekta „Smart Start“, koji se sprovodi u više zemalja, uključujući Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Crnu Goru i Tursku.

Cilj projekta SmartStart je pomoć u stvaranju uslova za društveno preduzetništvo organizacija civilnog društva i unapređenje njihove održivosti, finansijske sposobnosti i društvenog uticaja u pomenutim zemljama regiona. Očekuje se da će projekt rezultirati stvaranjem nove generacije organizacija civilnog društva, koje su profesionalnije i posvećenije svojim misijama, korisnicima i društvu u celini, te da će OCD razviti partnerstva sa kompanijama iz biznis sektora, donoseći korist svim stranama.

Prvog dana treninga učesnici su imali prilike da saznaju nešto više o DOO i udruženjima, njihovim načinima poslovanja, razlikama i prednostima. Naši treneri su predstavili najčešće probleme sa kojima se udruženja suočavaju pri registraciji privredne delatnosti i načine na koji se oni mogu izbeći. Finansije i budžet bile su teme o kojima se razgovaralo drugog dana treninga. Učesnicima je bio predstavljen primer budžeta, kako bi što jednostavnije mogli da razumeju načine njegovog pravljenja, praćenja i izveštavanja. Bilo je reči i o razlikama u strukturi budžeta, u zavisnosti od donatora. Ova tema pokazala se kao posebno značajna i korisna za predstavnike udruženja.

Organizacije koje su učestvovale na treningu su: Centar za afirmaciju dece i omaldine, Uduženje za lokalni razvoj Kamenica, Udruženje građana Business Innovation Programs, Udruženje građana za unapređenje i razvoj zajednice SAN, Iz kruga i Timočki omladinski centar TOC.