Održan trening sa Smart Preduzetnika/cu

Beograd, 27. oktobar 2018. godine –

U okviru regionalnog SmartStart projekta održana je trodnevna obuka za Smart Preduzetnike u Kući ljudskih prava i demokatije od 25-27.10.2018. godine. Predstavnici udruženja ili socijalnih preduzeća učestvovali su u obuci koju je otvorila Milica Antić ispred Građanskih inicijativa. Ona je poželela učesnicima dobar trening i predstavila Bistru Kumbarosku iz ImpactHub-a Beč, osnivačicu portala Mladi info i Social Impact Lab Skopje. Njena ljubav prema socijalnom preduzetništvu ju je odvela preko celog sveta, pa je svoje aktivnosti i iskustva predstavila učesnicima jednim inspiracionim uvodnim govorom.

Trenerice iz start up-a Uradi – zaradi, Dragana Jovčić i Jelena Joksimović, učesnicima treninga su prenele znanje i veštine o načinima predstavljanja udruženja u javnosti, sticanju kontakata, upravljanju ljudskim resursima u organizaciji, kao i prodaji i plasiranju na tržište.

Učesnici su upoznati i sa osnovama funkcionisanja tržišta, konkurencije, vebsajtova i dobili su savete vezane za marketing i brending. Na kraju svake celine su im predstavljeni domaći zadaci u cilju utvrđivanja stečenog znanja. Dragana i Jelena su uspešno vodile čitav proces treninga i kreirale atmosferu u kojoj su učesnici bili slobodni da postavljaju pitanja. Nakon dodeljenih zadataka za rad, trenerice će mentorisati urađene zadatke i predložiti bolja rešenja za budući rad u cilju jačanja kapaciteta udruženja sa kojima rade.

Nakon završenog treninga udruženjima i preduzećima su dodeljeni grantovi koji će im, bar demlimično, pomoći u ostvarivanju postavljenih ciljeve. Učesnici/e programa su: Razlivalište, Centar za afirmaciju dece i omladine – CADO, Business Innovation Program – BIPS, Udruženje za lokalni razvoj Kamenica, Iz kuga, Kid HubUdruženje invalida cerebralne i dečje paralize UžiceUdruženje za društveni razvoj mladih ”Interaktiv’‘, Udruženje građana za razvoj i unapređenje zajednice “San”, Timočki Omladinski CentarCaritas Šabac i Keve znaju kako. Ono što ova udruženja rade je inspirativno i od značaja za celu zajednicu, zato je neophodno podržati ove ideje i ukazati poverenje ovim divnim ljudima koji su spremni da urade nešto lepo za svoje okruženje.

U narednom periodu objavljivaćemo uspešnu priču o svakom od ovih udruženja da bi predstavili javnosti njihov rad. Pratite nas!

Cilj projekta SmartStart je pomoć u stvaranju uslova za društveno preduzetništvo organizacija civilnog društva i unapređenje njihove održivosti, finansijske sposobnosti i društvenog uticaja u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i Turskoj.